Hlavní obsah

Také u Loun je možné zavzpomínat u betonových svědků opevněné první republiky

Novinky, Vlastimil Roflík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos to na konci září je pětasedmdesát let od podpisu tzv. Mnichovské dohody. Smlouvu tehdy o nás bez nás podepsalo hitlerovské Německo, Francie, Anglie a Itálie.

Foto: Vlastimil Roflík

Bunkr - Řopík na lounském Výstavišti.

Článek

Bylo popsáno moc a moc papírů o tom, co kdyby, jak a proč. Faktem zůstává, že je Mnichovská dohoda a vše s ní spojené věcí, již je vhodné si připomínat, osvěžovat. Už kvůli dětem.

Možná trochu výhodou je, že památníků na Mnichovskou dohodu, nebo na mobilizaci v roce 1938, máme kolem sebe stále dost. Na mysli mám těžká opevnění, ale především malá, tzv. řopíky. Těchto lehkých pevnůstek bylo v Československu postaveno v letech 1935 až 1938 více než deset tisíc.

Dnes jich je k vidění na našem, slovenském nebo ukrajinském území něco kolem třiceti procent. Řada z těchto bunkrů byla zničena v době okupace, nebo po válce. Jednalo se o nejhustší pevnostní systém v Evropě, neřku-li ve světě. a ani slavná Maginotova linie si s naším valem nezadala.

Může být pro někoho zajímavé, že významnou součástí našeho pevnostního systému byl takzvaný Lounský stavební úsek, který byl součástí druhé obranné linie. Ta první byla zhruba 30 km severně, v oblasti Teplic a třetí – tzv. vnější obrana Prahy zase 25 km jižně u Slaného. Lounská část pevností navazovala na Postoloprtský úsek na Západě a Libochovický na východě, čítal celkem šestadvacet pevnůstek v těsné blízkosti řeky Ohře. 

V těsné blízkosti Loun linie začínala u dnešního obchvatu města v místech, kde řeku Ohře přetíná silnice č. 28 směrem na Most. Dnes žádné objekty v tomto úseku není možné vidět, ale bunkry byly na Mělcích i u Lenešic. Postaveny byly i v místech stávající zahrádkářské kolonie.

Jedním z míst, které připomíná pozici pevnosti, uvidíte vpravo od silnice č. 28, při cestě směrem na Most, ještě před překročení Ohře. Uprostřed pole je změť keřů. Zde stál bunkr vzor A-160, který byl dokončen v říjnu 1937.

Další - nedochované pevnosti na území Loun - stály například v místech pavilonu chovatelů na Výstavišti, nebo v místech pod zimním stadiónem.  Naopak dochované části pevnostní linie můžete vidět u lounského koupaliště, na Výstavišti, pod 1. ZŠ, nebo v jedné ze zahrádek u bývalého Masokombinátu.

Celkem čtyři pevnůstky jsou zachovány mezi Černčicemi a Vršovicemi. Posledním dochovalým bunkrem v Lounském stavebním úseku je pevnost u hřiště v Radonicích nad Ohří.

Vůbec tedy nebude špatné, pokud vyrazíte třeba sami a ještě lépe se svými potomky k těmto betonovým mementům připomenout si proč tu stojí. Opuštění bunkrů bez boje nebylo pouze předzvěstí německého útlaku, ale i dalšího ohýbání hřbetů na více než čtyřicet let. Jak se jednou národ ohnul, pak se ohýbal dál. Tak významná může být připomínka letošního polokulatého výročí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám