Hlavní obsah

Světový den vody připomněl vodní víkend v krytém plaveckém bazénu v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Od 20. do 22. března probíhal v krytém bazénu v Ústí nad Orlicí vodní víkend, který představil vodu ve všech jejich podobách. Slavnostní závěr se odehrál při UV světelné barmanské show, kdy hledištěm se stala vodní plocha bazénu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ve vstupní hale krytého plaveckého bazénu bylo nonstop promítáno video o zajímavostech kolem vody.

Článek

Voda spolu s dalšími činiteli (ovzduším a výživou) podmiňuje existenci lidstva. Byla to právě voda, která dala vznik životu na naší planetě, a je to zase voda, která ve všech svých podobách tento život umožňuje.

Přitom tekoucí čistá voda a sanitární zařízení není samozřejmostí. Na světě více než miliarda lidí trpí nedostatkem pitné vody. Voda je navíc klíčem úniku z bídy, k rozvoji a ke zdraví, nezbytná pro zemědělství, průmysl i domácnosti.

Na základě těchto skutečností Valné shromáždění OSN vyhlásilo v roce 1993 22. březen jako Světový den vody, kdy zároveň byly doporučeny konkrétní kroky k ochraně vodních zdrojů na planetě zemi.

S rostoucí životní úrovní se voda stala i nepostradatelným činitelem při sportu a zábavě, a proto městská společnost Tepvos v krytém plaveckém bazénu v Ústí nad Orlicí připravila na dny 20. - 22. března bohatý vodní program.

Zahájen byl sportovně v pátek 20. března šestým ročníkem turnaje ve vodním pólu, pokračoval v sobotu 21. března s možností zapojení všech zájemců během po vodní hladině v nafukovací kouli (aquazorbing) a vrcholil vodní nocí s programem UV světelné barmanské show.

Po odpoledním plavání a rozsvícení desítek svící kolem plochy bazénu začala noc plná světel zrcadlících se ve vodě kolem plavajících účastníků i doprovázejících nápaditý program, kdy profesionální barman Petr Hurta v žonglérském podání roztančil lahve za světla i za tmy.

Návštěvníci si navíc mohli vychutnat exotické nealkoholické koktejly, odpočinek v relaxačním centru, prohlédnout si mořské akvárium a podle sportovní nálady užít si i tříhodinový pobyt v plaveckém bazénu. To vše bylo v rámci Světového dne vody za zvýhodněné vstupné, kdy byl prodloužený tříhodinový vstup za cenu jedné hodiny.

V neděli 22. března byl víkendový program ukončen ukázkou první pomoci a maratóny na zařízeních sportovního centra RIO.

Po celou dobu víkendové akce bylo možné ve vstupní hale krytého plaveckého bazénu sledovat na videu údaje týkající se množství vody, které jednotlivá zařízení na provoz potřebují. 

K napuštění plaveckého bazénu je zapotřebí 400 tisíc litrů vody, má délku 25 metrů, klesající dno, hloubku 105 - 170 cm, teplota vody je udržována kolem 28°C. V celém areálu je využívaná technologie slané vody bez standardního chlórování. Dalšími zařízeními s velkou spotřebou vody je tobogán, vířivka, dětský bazén s chrličem a skluzavkou.

Dále byly na videu z pohledu hospodaření vodou, jejího účelného využití a zdrojů představeny další rekreační zařízení městské společnosti Tepvos, a to aquapark a sauna.

V prostoru haly plaveckého bazénu byla také umístěna tabla s účelem informování veřejnosti o zajímavostech týkajících se vody, jejím využití a spotřebě. Tentokrát vodní prostředí sloužilo nejen zábavě, ale i poučení.

Pro příchozí, kteří přímo neholdují vodním sportům, bylo nabídnuto občerstvení s posezením v přilehlé kavárničce s výhledem do haly plaveckého bazénu.

Reklama

Výběr článků

Načítám