Hlavní obsah

Světovou premiéru baletu Poslední samuraj uvidí Ostrava

Novinky, Josef Zajíc

Světová premiéra baletu Poslední samuraj bude k vidění v ostravském divadle Jiřího Myrona ve čtvrtek 1. listopadu. Premiéru nastudoval kanadský režisér a choreograf Eric Trottier spolu se šéfem baletu NDM v Ostravě Igorem Vejsadou.

Foto: Josef Zajíc

Poslední samuraj - balet NDM Ostrava Z veřejné generální zkoušky 31.10.2012

Článek

Veřejná generální zkouška baletu Poslední samuraj, která se konala ve středu 31. října, ukázala, že jde o nádherný balet plný překvapení, bojů, lásky a zrady.

Baladický příběh mořeplavce, který ztroskotá u břehů Japonska, dostane se do zajetí a zamiluje do japonské krásné aristokratky, vytvořil jako svůj vlastní příběh choreograf a režisér Eric Trottier na motivy románu Helen de Wittové Poslední samuraj a románu spisovatele a scénáristy Jamese Clavella Shogun.

Trottier použil hudbu z několika filmů světoznámého japonského hudebníka a skladatele Ryuichiho Sakamoty. Přiběh se odehrává na scéně Julie Libisellerové, krásné, funkční kostýmy navrhla Melanie Riesterová.

Na generálce tančila hlavní roli Sakuru sólistka baletu NDM Barbora Kaufmannová, další sólistka Olga Borisová-Pračiková se ujala role ženy velitele samurajů. Roli řádové sestry tančila Markéta Pospíšilová.

Mužskou hlavní roli Adama vytvořil a bravurně zatančil Filip Staněk. Jeho protivníka Shida tančil Po-Ju Lin. Velitele samurajů ztvárnil další vynikající tanečník Vladimír Vašků.

Nadšený potlesk publika v sále při "děkovačce" slibuje, že diváci na premiéře a v dalších reprízách v Ostravě uvidí opět vynikající baletní umělecké dílo.

Světová premiéra je na programu 1. listopadu od 18.30 hodin v divadle Jiřího Myrona v Ostravě. Druhá premiéra se uskuteční 3. listopadu, rovněž od 18.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám