Hlavní obsah

Své padesátiny začíná Komorní filharmonie Pardubice slavit velkým open air koncertem

Novinky, Dana Ehlová

Komorní filharmonie Pardubice vstupuje do padesáté sezóny, která začne již 4. září velkým open air koncertem na Pernštýnském náměstí v Pardubicích. O tom, co všechno zahrnují oslavy velkého jubilea a na co se mohou posluchači těšit, hovoří ředitelka orchestru Jarmila Zbořilová.

Foto: Komorní filharmonie Pardubice (archiv)

Komorní filharmonie Pardubice vstupuje do jubilejní sezóny.

Článek

Komorní filharmonie Pardubice vstupuje do 50. sezóny. Jak oslavíte půlstoletí na hudební scéně?

I v jubilejní sezóně jsou hlavní osou činnosti orchestru koncerty abonentní. Jsem přesvědčená, že se nám podařilo připravit obzvlášť atraktivní nabídku, ať už jde o dramaturgii koncertů nebo o jména přizvaných umělců. Posluchačům předložíme osvědčené hudební tituly i skladby, které v Pardubicích ještě nezazněly. Velmi nás těší, že naše pozvání přijali bývalí šéfdirigenti orchestru, včetně Libora Peška, který celou abonentní řadu otevře. Posluchačům nabídneme plejádu vynikajících sólistů – od mladých špičkových umělců až po umělce se světovým renomé. Své sólové umění předvedou i někteří kmenoví hráči orchestru. Určitě stojí za pochlubení, že k jubilejní sezoně vznikly o životě orchestru i dva filmové dokumenty.

Vedle abonentních koncertů pořádáte také mimořádné. Mohou se letos posluchači těšit na něco zcela speciálního?

To by bylo opravdu na dlouho. Zmíním tedy alespoň velký zahajovací open air koncert na Pernštýnském náměstí s názvem Začínáme slavit a potom cyklus koncertů s příznačným názvem Společně s přáteli. Shodou okolností totiž svá jubilea slaví v Pardubicích i některé další instituce, se kterými ve své historii orchestr pravidelně spolupracoval a spolupracuje. Takže spojíme při koncertech svoje síly se ZUŠ V Lonkově ulici, s Konzervatoří Pardubice, s Chlapeckým sborem Bonifantes, pogratulovat nám v rámci speciálního programu přijdou společně i herci Východočeského divadla a hráči JK Bandu.

Bude vaše filharmonie slavit s hudebními příznivci i mimo své domovské město?

Jistě. Orchestr stejně neodmyslitelně jako k městu patří i k regionu. V něm máme před sebou celou řadu koncertů zejména v pravidelných koncertních místech a na tradičních festivalech, mezi nimiž samozřejmě nechybí Smetanova Litomyšl. Máme řadu pozvání na vystoupení mimo náš region i do zahraničí. Je jich v této sezóně ještě víc, než bývá standardem, protože pořadatelé reflektují naše jubileum.

Tvář orchestru dává šéfdirigent, kterým je od letošního roku Stanislav Vavřínek. Čím obohatil pardubickou filharmonii?

Stanislav Vavřínek je dirigentem, se kterým orchestr úspěšně spolupracoval v minulých letech pravidelně, ať už při koncertech abonentních, mimořádných s úkrokem do jiných žánrů nebo na zájezdech. Je to skvělý muzikant, náročný k sobě i k orchestru. Vždycky jsem si u něj vážila správně nadávkované přirozené autority a vřelého vztahu k muzikantům. Má v sobě takovou tu nenapodobitelnou moravskou upřímnost, tolik důležitou pro atmosféru v orchestru. Těším se na spolupráci s ním moc. 

Součástí dramaturgie jsou již mnoho let koncerty pro děti. Co jim letos nadělíte?

Do velmi úspěšného cyklu nedělních koncertů pro děti a rodiče O čem nám vypráví hudba, který má v této sezóně podtitul Svět hudby dokořán, jsme na četná přání přidali jeden koncert navíc, takže se sejdeme s malými posluchači čtyřikrát. V nabídce dále máme celkem osm pořadů pro školy – od mateřinek až po střední školy. Zájem je obrovský, na podzim tohoto roku pochopitelně zejména o program vytvořený ke 100. výročí vzniku republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám