Hlavní obsah

Svatováclavské vinobraní proběhne na nejstarší české vinici u Villy Richter na světcův svátek

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní úrodu si většina vinařů pochvaluje, pražské vinice na rozdíl od jihomoravských hromadnými nálety netrpí. I metropole má vinohrady, jeden, Svatováclavský, sousedí přímo s Pražským hradem.

Foto: Villa Richter

Svatováclavská vinice pod Hradem, v popředí Villa Richter

Článek

Vinobraní zde bude na svátek patrona vinice, na svatého Václava. Nabízet se budou lahodná moravská a česká vína. Chybět samozřejmě nebude oblíbený burčák.

Odpolední akce se pořádá ve Ville Richter na Zámeckými schody. Jedná se o 11. ročník.

První česká vinice

Svatováclavská vinice je nejstarším vinohradem v Čechách, jižní svah si vybral pro pěstování révy kníže Václav na počátku 10. století. V roce 2008 obnovili výsadba révy a po generální rekonstrukci areálu včetně nádherné Villy Richter bylo území poprvé ve své více než tisícileté historii zpřístupněno veřejnosti.

Jsou zde vysazeny dvě základní odrůdy révy vinné: Ryzlink rýnský a Rulandské modré (Pinot noir) – dvě nejušlechtilejší odrůdy severních vinařských oblastí. Kromě toho je podél vyhlídkové cesty vysazeno 35 odrůd révy vinné zapsaných v Odrůdové knize ČR.

Akce je naplánována na 28. září od 11 do 18 hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám