Hlavní obsah

Svatbu nanečisto si lze o víkendu zkusit na zámku Manětín

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valentýn se zase blíží, akcí k tomuto svátku zamilovaných přibývá. Snoubenecké páry si mohou vyzkoušet, jaké je to říci si své ANO na zkoušku na manětínském zámku. Správa objektu připravila na sobotu a neděli speciální snoubenecké prohlídky, při nichž si slavnostní pocit mohou vyzkoušet.

Foto: archiv NPÚ, pracoviště České Budějovice

Ilustrační foto

Článek

Ve slavnostně vyzdobených prostorách uvidíte i doplňky pro nevěsty, umělecké šperky, včetně snubních i zásnubních prstenů, nebo svatební květinové vazby. Návštěvníci se dozvědí všechny organizační a technické záležitosti, které obřad a přípravy obsahují.

Prohlídka začíná u monumentálního schodiště, nad nímž je na stropě vymalována zrestaurovaná  nádherná freska. Pokračuje se do salonku, sloužícího k přípravě snoubenců, svědků a rodičů.

Ráz velmi slavnostní

„Obřad probíhá v nejkrásnějším sále zámku, kam snoubenci i během prohlídek vstoupí za zvuků svatebního pochodu,“ popisuje průběh prohlídek kastelán Karel Mašek a dodává, že „vznešenost a význam svatebních obřadů umocňují i nástropní a nástěnné malby, jimiž je Velký sál vyzdoben”.

„Pro vytvoření ryze autentického svatebního prostředí budou veškeré prostory nachystané a nazdobené stejně jako v den konání skutečných svatebních obřadů. Bonusem pro zájemce o pohádkovou zámeckou svatbu budou ukázky autorské tvorby Marcely Kotěšovcové, šperkařky Lady Vosejpkové a zásnubní a snubní prsteny zlatníka Vítězslava Čecha. Slavnostní ráz prohlídkám dodají i ukázky svatební květinové vazby květinářství Elissa Petry Kohoutové z Plzně,” dodala mluvčí NPÚ České Budějovice Mgr. Jitka Skořepová.

Prohlídky budou probíhat od 10, 11, 13 a 14 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám