Hlavní obsah

Šumperk bude mít středisko ekologické výchovy

Novinky, Kamil Navrátil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V polovině června byly zahájeny stavební práce v areálu bývalé turistické základny na Švagrově v k. ú. Vernířovice u Sobotína. Středisko ekologické výchovy Švagrov nabídne kromě ubytovacích kapacit také výukové centrum a veškeré potřebné zázemí pro pobyt včetně moderní kuchyně.

Foto: Kamil Navrátil

Díky projektu bude zbudováno výukové a poradenské centrum.

Článek

„Areál bude využíván jako vzdělávací a poradenské centrum v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty. Budou zde probíhat pobytové i denní ekologické programy celoživotního vzdělávání v oblasti ochrany a tvorby životního prostředí pro širokou škálu cílových skupin. Středisko ekologické výchovy využijí žáci všech typů škol, pedagogičtí pracovníci, pracovníci ve veřejné správě a samosprávě, neziskové organizace apod.,“ řekla k projektu vedoucí oddělení strategického rozvoje Městského úřadu Šumperk Eva Mičkechová.

Díky projektu bude zbudováno výukové a poradenské centrum a ubytovací prostory s padesáti lůžky nebo třeba víceúčelová plocha. Venkovní mobiliář bude doplněn o lavičky a osvětlení. Úprav se dočkají i zpevněné plochy, vybudována bude dešťová kanalizace a celý areál bude napojen na novou čističku odpadních vod.

„Zajímavostí bude zbudování malé vodní nádrže a její napojení na stávající mokřad pro výukové účely,“ doplnila informace Mičkechová.

Termínem ukončení realizace projektu je 30. duben 2013. V květnu proběhne zkušební provoz, první návštěvníky potom Švagrov přivítá v červnu téhož roku. Celková užitná plocha výukového a pobytového centra bude 1 687,82 m2. Plocha řešeného areálu činí zhruba 10 500 m2. Odhadovaná výše celkových nákladů je přibližně 52 mil. Kč, z toho dotace Evropského fondu pro regionální rozvoj z operačního programu Životní prostředí bude činit 90 %, tj. cca 46,8 mil. Kč. Více než 13 mil. Kč oproti původnímu rozpočtu přinese úspora na stavebních pracích.

Středisko ekologické výchovy Švagrov je jednou z největších investicí města Šumperka v oblasti vzdělávání v letech 2012-2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám