Hlavní obsah

Šumava lákala za teplem a sluncem

Novinky, Ivo Rolčík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inverzní počasí, které trvalo pět týdnů, končí. V nížinách bylo většinou mlhavo, kdežto na horách byly dny plné slunce a tepla.

Foto: Ivo Rolčík

Záběr z Libína na inverzi webkamerou portálu www.sumava.eu severním směrem

Článek

Po pěti týdnech nás čeká změna počasí. Ve Volarech na Prachaticku si obyvatelé užívali nejen slunce, ale v posledních dnech zde byly naměřeny nejvyšší teploty z celé republiky a to i přesto, že město leží v nadmořské výšce 760 metrů.

Nejvyšší teploty z celé ČR zde naměřila meteostanice, dodávající data Českému hydrometeorologickému ústavu za posledních 10 dní hned čtyřikrát a to ve dnech 15., 17., 22. a 24. listopadu. Maxima se zde pohybovala až kolem +10 °C, noční teploty však klesaly až k -10 °C. Republikové maximum zaznamenala také meteostanice ve Vyšším Brodě (18. a 21. 11.) a na Horské Kvildě (20. 11.), zdroj ČHMÚ.

Tak vysoké teploty byly naměřeny díky teplému proudění od jihu ve vyšších vrstvách atmosféry a tlakové výši, která se udržovala nad východní Evropou. Vysoko nad nulu stoupaly teploty i na dalších místech Šumavy v nadmořských výškách nad 700 metrů. Naopak v podhůří Šumavy se teploty díky nízké oblačnosti udržovaly po celý den kolem bodu mrazu.

Díky inverznímu počasí byla i velmi dobrá dohlednost, například od šumavské Bučiny byly alpské vrcholy vzdálené i 175 km vidět jako na dlani.

Reklama

Výběr článků

Načítám