Hlavní obsah

Studující senioři ukončili kurz dendrologie v arboretu Nový Dvůr

Novinky, Josef Kubíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 12. května ukončili studující senioři ve Virt U3V (virtuální univerzita třetího věku) při PřF Ostravské univerzity kurz Praktická dendrologie pátým tématem s názvem Významné dřeviny zahrad a parků, jejich vlastnosti a využití.

Foto: Josef Kubíček

účastníci před vchodem do arboreta

Článek

Téma věnované základnímu sortimentu dřevin využitelných pro výsadby v parcích, jejich pěstitelským a ekologickým vlastnostem proběhlo podle dohody v průběhu kurzu na jeho závěr v arboretu Nový Dvůr u Opavy. 

Přednášejícím a průvodcem po arboretu byl Ing. Tomáš Tureček PhD., ředitel ostravské botanické zahrady, jež seniory provázel celým kurzem - na závěr si vysloužil nejen potlesk a poděkování, ale i uznání. Ke zdárnému ukončení kurzu přispělo i počasí, které se po pošmourném ránu umoudřilo a celý den bylo slunečno.

Účastníci se shodli na tom, že další pokračování výuky v tomto přírodovědeckém oboru by nebylo ke škodě, určitě i zájemců o toto studium by se mezi seniory našlo dostatečné množství. Za připomenutí stojí fakt, že někteří ze zúčastněných arboretum v minulosti několikrát navštívili, pokaždé tu najdou něco nového a zajímavého.

V expozici skleníkových sbírek, kam vedly první kroky téměř všech přihlášených do tohoto kurzu, lze na nevelké ploše zhlédnout bezmála 280 druhů rostlin americké, africké, australské a asijské flóry. Rozmanitá flóra tropů a subtropů je zastoupena dřevitými liánami, keři, palmami, kapradinami, bambusy a bohatým podrostem bylin. Epifytní druhy bromélií, orchidejí a kapradin představují skupinu rostlin, rostoucích na samonosném epifytním kmenu. Samostatná expozice suchomilné vegetace (kaktusy a suchomilné rostliny) tvoří zhruba čtvrtinu všech zastoupených druhů.

V dendrologické expozici je evidováno bezmála 7000 druhů a kultivarů domácích i cizokrajných rostlin. Arboretum je známo bohatými sbírkami vybraných rodů dřevin, zvláště pak javorů, kalin, pustorylů, bříz či vilínů.

Dendrologická expozice pod názvem Dřeviny pěti světadílů poskytuje příležitost seznámit se s bohatým sortimentem dřevin Severní Ameriky, Japonska, Číny, Koreje a Sibiře. Bohatý sortiment konifer je zde zastoupen rody cypříšek, zerav, jalovec, smrk, borovice, jedlovec. V porostní skladbě se uplatňují rovněž listnaté dřeviny, kde se těší největší oblibě kolekce pěnišníků. V expozici se nacházejí i zástupci obřích stromů sekvojí, borovice osinaté i posvátného a léčivého jinanu, mezi další dendrologické zajímavosti náleží legendární cedry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám