Hlavní obsah

Studovna ostravského archivu nabízí sportovně laděnou výstavu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci mezinárodního dne archivů se v pondělí 9. června proměnila studovna Archivu města Ostravy ve výstavní sál. Od 9 do 17 hodin je zde k vidění výstava s názvem Když sport baví aneb Sportovní stopa v archivu.

Foto: Josef Zajíc

Archiv města Ostravy 9.6.2014: Návštěvníci Výstavy Když sport baví aneb Sportovní stopa v archivu.

Článek

Výstava prezentuje dokumenty ilustrující bohaté sportovní aktivity Ostravanů v minulosti. Škála vybraných archiválií je velmi pestrá - od kronik, fotografických alb až po členské průkazy a sportovní medaile.

Nejstarší vystavený dokument představuje diplom německého Beskydského spolku, sekce Moravská Ostrava z roku 1895. Na výstavě jsou k vidění zápisy a fotografie v pamětních knihách a albech sokolských tělocvičných jednot, dělnických tělocvičných jednot stejně jako Střeleckého spolku v Moravské Ostravě či fotbalového klubu FC Vítkovice. Připomenou aktivity od jejich založení do 40. let 20. století.

Na výstavě nechybí ani propagační materiály ke spartakiádám a olympiádám mládeže, okresním přeborům a pohárům města Ostravy v 50. a 60. letech 20 století.

Návštěvník si může zalistovat v albu fotografií z fotbalového zápasu ČSSR - Mexiko, který se v Ostravě odehrál 29. dubna 1961. Názorně je zde demonstrován také vývoj sportovního zpravodajství v novinách od prvních zmínek až po samotné sportovní noviny. V přízemí v přednáškovém sále Archivu města Ostravy je promítán film pojednávající o dávné historii sportu v Ostravě.

Archiv města Ostravy se nachází za náměstím Sv. Čecha na Špálové ulici 19 v Ostravě-Přívoze. Tramvaje č. 1, 2, 8, 19 jedou směr Hlavní nádražní a vystupovat je nutné na zastávce Náměstí Sv. Čecha. Dominantou je zde kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám