Hlavní obsah

Studentky výtvarného oboru zušky v Dobrušce zaujaly svými kresbami a módními návrhy

Novinky, Dana Ehlová

Základní umělecké škole v Dobrušce dělají svými úspěchy dobré jméno nejen žáci hudebního oboru, už je následovaly také výtvarnice, které se velmi dobře umístily hned ve dvou soutěžích. Zda z nich budou úspěšné módní návrhářky nebo výborné malířky se teprve uvidí, určitě k tomu mají dobře nakročeno.

Foto: Petra Žďánská (archiv)

Lucka Zelená (vlevo) a Linda Jindrová na workshopu Mladý módní tvůrce.

Článek

V soutěži nazvané Za časů české královny Marie Terezie, pořádané Národním pedagogickým muzeem a knihovnou J. A. Komenského a věnované 300. výročí narození této panovnice, získala druhé místo v II. kategorii (11 - 15 let) Natálie Sehnalová. Porota ocenila její kresbu nazvanou Sv. Starosta - parafráze Jana Jiřího Heinsche. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 23. května v muzeu. 

Svůj výtvarný talent výborně "prodaly" i Linda Jindrová a Lucie Zelená, když uspěly se svými oděvními návrhy v soutěži Mladý módní tvůrce 2017, kterou organizuje Střední škola umělecko-průmyslová v Ústí nad Orlicí. Odměnou se jim stala účast na Fashion workshopu v ústeckém ateliéru Design oděvů.

Ve středu 10. května se tedy Linda Jindrová s Lucií Zelenou a pedagožkou Petrou Žďánskou účastnily Fashion workshopu v Ústí nad Orlicí, který byl vyvrcholením soutěže Mladý módní tvůrce 2017.

„Jedná se o akci, kterou pedagožky a studenti oboru Design oděvů Střední školy uměleckoprůmyslové pořádají pro žáky základních škol. O akci byl velký zájem a mezi vybranými soutěžícími byli i chlapci,“ sdělila učitelka výtvarného oboru dobrušské zušky Petra Žďánská s tím, že atraktivní program vytvořily učitelky ze SŠUP Mgr. Jana Salabová s kolegyní MgA. Kateřinou Sýkorovou.

A jak tedy Fashion workshop probíhal? „Paní učitelka nás provedla po budově, představila nám maturitní a klauzurní práce studentů, ukázala šicí stroje a další nezbytné vybavení školy. Poté jsme se všichni přesunuli do dílny, ve které probíhala hlavní část workshopu. Žáci vyráběli kabelky. Jejich úkolem bylo také navrhnout, vystříhat a ušít zajímavé struktury – vzory, které budou tašku zdobit,“ vylíčila Petra Žďánská.

Dodala, že se vším účastníkům ochotně pomáhali studenti druhého ročníku SŠUP a na samotný závěr proběhlo vyhlášení výsledků s předáním cen a diplomů.

Jak tedy bezesporu zajímavou akci hodnotí? „Průběh akce můžeme hodnotit jednoznačně pozitivně, Lucie a Linda jsou nadšené, celou akci považujeme za nesmírně zajímavou zkušenost. Všem, kteří se na Fashion workshopu podíleli, patří velké poděkování,“ uzavřela Petra Žďánská, které její žáci dělají opravdu radost.                                                                                                                                                   

Reklama

Výběr článků

Načítám