Hlavní obsah

Studenti ze zahraničních univerzit získávají zkušenosti na Letní škole experimentální chirurgie

Novinky, Alena Lochmannová

Již počtvrté se koná na Lékařské fakultě v Plzni Univerzity Karlovy dvoutýdenní letní vzdělávací kurz Summer School of Experimental Surgery.

Foto: UK - Lékařská fakulta v Plzni

Studenti pracují pod vedením zkušeného týmu.

Článek

Mezinárodní Letní škola experimentální chirurgie probíhá od 3. do 14. července v Biomedicínském centru LF UK a je věnována demonstraci experimentální chirurgie na praktických příkladech. Školy se letos zúčastní 28 studentů z 9 zemí, včetně České republiky.

Specifikem Letní školy experimentální chirurgie je práce formou workshopu na velkých zvířatech, která slouží k nácviku chirurgických technik používaných v humánní medicíně. Vyučuje se perioperační péče o zvířecí modely, experimentální radiologie, vyhodnocování experimentů (histologické, biochemické a statistické metody).

Velký důraz je kladen na etický aspekt experimentálních chirurgických procesů s ohledem na zásadu 3R – replacement, reduction a refinement. Účastníci se také seznamují se softwarovým modelováním, které v některých případech umožňuje nahrazení experimentálních modelů.

Studenti pracují pod vedením zkušeného týmu, v jehož čele stojí doc. MUDr. Václav Liška, Ph.D., z Chirurgické kliniky LF UK v Plzni a FN Plzeň. Ten oceňuje osobní nasazení účastníků SSES: „V letošním roce máme možnost opět pracovat se studenty medicíny s vysokou motivací, kteří přistupují k jednotlivým úkolům velmi aktivně. Pevně věřím, že jim naše zkušenost pomůže v budoucím profesním životě.”

Letní škola je určena studentům medicíny od 3. ročníků a probíhá v anglickém jazyce. Do Plzně letos zamířili zájemci z univerzit v Belgii, Kanadě, Nizozemsku, Rumunsku, Rusku, Saudské Arábii, Španělsku a Turecku. Dva studenti jsou z České republiky – jeden z plzeňské lékařské fakulty a jeden z 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Kromě experimentální chirurgie účastníky čeká i zpestření odborného programu v podobě vodáckého výletu, prohlídky plzeňského pivovaru, grilovací párty či návštěvy Prahy. Letní škola bude tradičně zakončena na plzeňské radnici slavnostním předáním certifikátů o absolvování kurzu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám