Hlavní obsah

Studenti v Českých Budějovicích přivítali japonskou studentku

Novinky, Petr Kuba

Studenti střední školy EDUCAnet České Budějovice přivítali minulý týden vzácnou návštěvu. Až z dalekého Japonska k nim zavítala patnáctiletá dívka, která přijela poznávat novou kulturu i školský systém v České republice.

Foto: Petr Kuba

Japonská studentka Natsumi na návštěvě Českého Krumlova.

Článek

Výměnné a studijní pobyty jsou dnes na středních školách naprosto běžnou praxí. Ne vždy však na české střední škole vídáme studeny z pro nás exotické Asie. Studenti EDUCAnetu České Budějovice mají to štěstí, že s nimi do školy bude ještě necelé tři měsíce chodit drobná usměvavá dívka jménem Natsumi, jejíž domov je v Japonsku.

Na krátkou dobu sem přijela i se svým učitelem, původem z USA, který ji pomáhal se dorozumět a vyznat ve zcela cizí zemi se značně odlišnou kulturou. Aby byl i pro něj pobyt zajímavý, vydali se s ním a Natsumi studenti japonštiny z jazykové školy AKAI KIKU na blízký zámek Hluboká nad Vltavou. 

Hosté si prohlédli centrum Českých Budějovic a navštívili také Český Krumlov, kde je provedli studenti EDUCAnetu. Učitel z Japonska pak u nich vedl některé hodiny zeměpisu v angličtině. Teď už zde ale bude Natsumi jen se svými vrstevníky - českými studenty. Ubytována je u jednoho ze studentů třetího ročníku, který bude mít šanci studovat na japonské střední škole Haguro High School.

Natsumi mluví obstojně anglicky, takže nemá problém se domluvit jak s učiteli, tak se spolužáky. Povaha českých studentů nebývá tak otevřená, jak by asi dívka čekala. Podle vlastních slov měla v prvních chvílích pocit, že jsou čeští studenti příliš stydliví. Atmosféra malé školy, kde se všichni studenti napříč ročníky znají, byla ale příčinou toho, že zde Natsumi velmi rychle zdomácněla. Během krátké doby si našla kamarádky,  osvojila si české pozdravy a několik dalších slov.

Navštěvuje předměty se studenty prvního ročníku, kde byste ji i tak málem přehlédli kvůli její drobné postavě. Chodí s českými studenty také na obědy do školní jídelny, kde už nikoho nepřekvapí, že si jídlo nejdřív „zdokumentuje”.

Japonsko je země proslulá vyspělými moderními technologiemi. Proto byli učitelé poměrně překvapeni, že tamní studenti s těmito technologiemi  ve škole běžně nepracují. Na škole EDUCAnet studenti používají pro výuku notebooky, tablety, e-learningový portál a další internetové zdroje, takže i japonská studentka se může naučit něco nového.

„Jako soukromá škola se pro naše studenty stále snažíme zprostředkovat neobvyklé zážitky. Kromě netradiční výuky chceme ozvláštnit školu i studijními pobyty. Po spolupráci s evropskými středními školami je navázání kontatku s japonskou školou jedním z kroků k tomu, aby studenty škola bavila a dostávali zde nové podněty a příležitosti, protože to je náš cíl,” vysvětlila ředitelka školy Jaroslava Dědková.

Se studentkou Natsumi se může setkat i veřejnost a to v pátek 31. ledna na Dni otevřených dveří ve střední škole EDUCAnet České Budějovice a o víkendu 1. a 2. února na Dnech japonské kultury, které organizuje jazyková škola AKAI KIKU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám