Hlavní obsah

Studenti projevili zájem o vážanský zámek

Novinky, Adam Guzdek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti brněnské školy architektury na Fakultě stavební Vysokého učení technického se zúčastnili víkendového workshopu ve Vážanech nad Litavou, kde se v rámci výuky podíleli na průzkumech místního panského dvora a zámečku.

Foto: Adam Guzdek

Hospodářský dvůr ve Vážanech nad Litavou

Článek

Hospodářský dvůr se zámečkem byl postaven brněnskými jezuity na konci 16. století na místě několika původních usedlostí, o čem svědčí i poloha celého dvora uprostřed dnešní obce. Po zrušení jezuitského řádu na konci 18. století dvůr měnil několikrát majitele až jej v roce 1808 odkoupil František Antonín z Linhartů.

Linhartové přestavěli dvůr se zámkem v duchu klasicismu a zůstal v jejich držení až do roku 1916. V průběhu první republiky prošel zámek modernistickou úpravou, která je ve velké míře dochována do dnešní doby. Po konfiskaci v roce 1945 byly v zámku umístěny kanceláře národního výboru, družstva a také byty. 

V rámci spolupráce Ateliéru obnovy památek Ústavu architektury s obci Vážany nad Litavou proběhl na začátku února třídenní workshop studentů architektury. Studenti druhého ročníku během společné práce zaměřili část objektu a ve skupinách získávali podklady ke zpracování zjednodušeného stavebně historického a stavebně technického průzkumu a dalších analýz. Jednalo se o úvodní workshop k ateliérové práci zaměřené na obnovu památek s úkolem nalézt vhodné využití vážanského zámečku a panského dvora. 

„Jsem velmi ráda, že jsem se workshopu zúčastnila,” uvedla studentka Vendula Milošová a dodala: „Je to poprvé, co máme možnost se zúčastnit jednání přímo s investorem a konfrontovat tak své návrhy s představou pana starosty.”

Studenti nevěnovali celé tři dny jen průzkumům a poznání obce, ale měli také za úkol ve skupinách předložit návrh náplně nevyužitých objektů, který na závěr workshopu prezentovali zastupitelům obce. Myšlenky z takto kolektivně rozpracované práce mohou již pod vedením svých pedagogů rozvést do hlubších kontextů nebo se vydat zcela jiným směrem a přijít se zcela novým řešením.

„Rádi bychom v zámečku vybudovali byty pro seniory,” prozradil své vize starosta obce Václav Matyáš.

Závěry semestrální práce budou na začátku léta vystaveny přímo ve Vážanech nad Litavou, kdy se s návrhy studentů Ústavu architektury brněnské Fakulty stavební bude moci seznámit široká veřejnost. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám