Hlavní obsah

Studenti a absolventi královéhradecké univerzity nadchli po boku Komorní filharmonie Pardubice

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z vrcholů Pedagogických dnů pořádaných Univerzitou Hradec Králové od 21. do 24. března se bezesporu stal slavnostní koncert Pedagogické fakulty, který se uskutečnil 23. března v sále Filharmonie Hradec Králové.

Foto: Dana Ehlová

Pěvkyně Kristýna Bezůšková a její árie Oscara "Saper vorreste" Giuseppe Verdiho.

Článek

Slavnostní orchestrální koncert pořádaný Pedagogickou fakultou Univerzity Hradec Králové v období výročí narození učitele národů J. A. Komenského má mnohaletou tradici a prezentují se na něm studenti hudební katedry, tentokrát to bylo v doprovodu Komorní filharmonie Pardubice.

Ještě předtím, než zazněly první tóny, popřál všem návštěvníkům hluboký umělecký zážitek současný děkan Pedagogické fakulty Pavel Vacek. S odkazem na den staré otřesné události v Bruselu mimo jiné řekl: „V dnešním částečně vyšinutém světě jsou nadějí múzy, které budou znít navzdory těmto okolnostem. Jsem rád, že múzy budou znít i hlasem našich studentů, tzn. že díky těmto mladým lidem tady je naděje, že neumlknou a budou znít i nadále. To si společně přejme, protože v tom spočívá naděje, že budoucnost najde lepší tvář."

Zcela zaplněné hlediště pak v průběhu večera aplaudovalo skladbám Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadea Mozarta, Antonia Vivaldiho, Alberta Lortzinga, Giuseppe Verdiho a Roberta Schumanna. V nich se spolu s Komorní filharmonií Pardubice pod dirigentskou taktovkou Pavla Šnajdra postupně představili studenti a absolventi hudební katedry Pedagogické fakulty UHK - klavírista Jan Kočnar, pěvkyně Nikola Horská, klavíristka Liubov Nazarova a také houslistky Hana Feltlová, Alena Hübnerová, Šárka Kohoutová, Barbora Machová Křováčková, s nimiž na cembalo hrál Lukáš Koblása. Dále vystoupila pěvkyně Kristýna Bezůšková a program uzavřel klavírista Lukáš Hrubeš.

Sólisté z řad studentů a absolventů sklidili - a právem - ovace nejen od posluchačů, ale také od členů orchestru a dirigenta. Na konto Lukáše Hrubeše, který provedl Koncert pro klavír a moll, op. 54 Roberta Schumanna, se dokonce ozývalo "bravo". 

V sále hradecké filharmonie samozřejmě nemohl chybět ani nově zvolený děkan pořádající fakulty František Vaníček, který se funkce ujme v červnu letošního roku.

„Z letošního koncertu mám vynikající dojem. Byl jsem pyšný, že mohu působit na katedře, která takové vynikající studenty-interprety a budoucí pedagogy vychovává, těším se, že v této tradici budeme pokračovat i v době, kdy se ujmu funkce děkana,” prohlásil František Vaníček krátce po skončení akce.

Dodejme, že na královéhradecké univerzitě se vedle sólových oborů hra na klavír, housle a zpěv s úspěchem vyučuje také hra na varhany. Ke složení vystupujících sólistů proto František Vaníček poznamenal: „Bohužel varhany v sále Filharmonie Hradec Králové prozatím nestojí (doufejme však, že brzy budou), proto varhaníci zatím nemají možnost vystupovat. Zahrát si po boku profesionálního orchestru je pro studenty jedinečná příležitost. Pro ostatní je motivací a dalším cílem.”

Reklama

Výběr článků

Načítám