Hlavní obsah

Strašínsko v létě: muzea, živí netopýři, koncerty, nádherné výhledy i jezírko v jeskyni

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Někdy neprávem opomíjená část Šumavy se probouzí k životu a návštěvníkům a turistům nabízí zajímavý program.

Foto: Jan Kaše

Do kostela Narození Panny Marie můžete zavítat na komentované prohlídky

Článek

Žádné moderní hotely

Údolí, které je od severozápadu přes jih až k východu chráněno mohutným šumavským masivem, tvořeným zejména Sedlem (903 m n. m.), Ždánovem (1064 m n. m.), Javorníkem (1065 m n. m.) a Kůstrým (836 m n. m.), zatím odolává civilizačním vymoženostem v podobě rozlehlých hotelů a moderních wellnesů. Možná právě proto si Strašínsko uchovává zvláštní půvab a atmosféru.  

Najdeme zde hned několik malých obcí, které na vás mohou působit, že se v nich tak trochu zastavil čas. Přesto mají co nabídnout a každým rokem se počet návštěvníků zvyšuje.

„Dobře dělá, kdo k nám míří, čekají ho netopýří!“

Tak zve na zajímavou akci Český svaz ochránců přírody NYCTALUS, která je určená pro děti i dospělé a bude se konat v sobotu 29. července v Infocentru Strašín.

„Paní Dagmar Zieglerová Vás seznámí s několika živými, ochočenými, hendikepovanými netopýrky a s jejich tajemným netopýřím životem. Poradí, co dělat, když se k Vám nastěhuje netopýr nebo když objevíte netopýry v objektu, kde se plánují stavební úpravy. Součástí akce bude opět výtvarná dílnička s netopýřím námětem,“ uvádí se v pozvánce na akci.

Komentované prohlídky

Strašínský kostel Narození Panny Marie je dominantou a jakýmsi pomyslným středem celého údolí. Váže se k němu hned několik pověstí. Každou středu a neděli v době od 15.00 do 16.00 hodin se můžete s jeho historií seznámit při komentovaných prohlídkách.

Kromě toho zde od 21. do 23. července proběhnou Strašínské hudební slavnosti, jejichž součástí bude i výstava obrazů Miloslava Čelakovského.

Zázračná voda

Za kostelem je malá kaplička, před níž se nachází velký kámen (nebo skalní výběžek) s údajným otiskem Panny Marie. V něm je voda, která má prý léčivé účinky.

Hladina jiné vody, té, která tvoří podzemní jezírko v nedaleké jeskyni, kolísá a nikdo vlastně neví, odkud se bere, dočteme se na stránkách www.strasin.com. Do jeskyně je vstup povolen s průvodcem. Je však zapotřebí zvolit vhodné oblečení a především obuv, a to kvůli vlhkosti a kluzkému povrchu.     

Muzea, zámecký park

Navštívit můžete i muzea v Nezdicích a Žihobcích, která kromě stálých expozic nabízí i zajímavé výstavy, zahájené počátkem července.

V Žihobcích se rovněž můžete projít zámeckým parkem, kde vás čeká naučná netopýří stezka. Příjemnou procházkou dojdete až na nejvýše položené místo, kde se před vámi otevře nádherný výhled na šumavské kopce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám