Hlavní obsah

Stovky řízků a spousta hasičů v Lubojatech

Novinky, Lenka Hatlapatková

V sobotu 13. května v 8 hodin odstartuje na hřišti v Lubojatech (část města Bílovec) už pošesté hasičská soutěž mladších a starších žáků – okresní jarní kolo hry Plamen. Akce, na které se bude soutěžit v čtyřech disciplínách, se účastní zhruba dvacet družstev z okresu Nový Jičín.

Foto: Jiří Velký
Článek

„Už v pátek 12. května budou ženy z rodin dobrovolných hasičů z Lubojat smažit tři stovky řízků, abychom mohli soutěžící co nejlépe uhostit,“ usmívá se Luděk Richter, velitel Sboru dobrovolných hasičů v Lubojatech a dodává, že soutěž financuje Okresní sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Nová generace lubojatských dobrovolných hasičů si podle Luďka Richtera nejvíc věří v požárním útoku, který bude jednou z disciplín. „Pravidelně trénujeme, děcka to baví... A myslím, že je k výkonu vyburcují i fanoušci, jichž tu bývá opravdu požehnaně,“ pokračuje s tím, že divácky atraktivní budou všechny části soutěže, například štafeta dvojic.

Práce s dětmi a mládeží patří k prioritním aktivitám lubojatského sboru dobrovolných hasičů. „Máme radost, že to děti baví, místo sezení u počítače trénují dvakrát týdně na hřišti, cvičí požární útok se stříkačkou na čas, štafetu dvojic, uzlovou štafetu, branný závod, o víkendech soutěží," doplnil Luděk Richter s tím, že se hasičství v rodinách dědí. On sám je členem od šesti let, stejně tak jeho syn.

Sbor dobrovolných hasičů v Lubojatech má přes osmdesát členů. „Hasiči vždycky tvořili v obci jednu z nejpočetnějších složek, i dnes je členem zhruba každý pátý občan," konstatuje Milan Kolenčík, starosta sboru. „Početnou členskou skupinu tvoří právě děti do 15 let, máme oddíl mladších i starších žáků, se kterými se v okresní soutěžní lize umísťujeme na předních místech. Poprvé v historii máme také družstvo dorostenek, začínaly v pěti letech jako žákyně  a už druhý jsou velmi úspěšné," dodal.

Výjezdová jednotka Sbor dobrovolných hasičů v Lubojatech má od května letošního roku k dispozici nový automobil Ford Transit v hodnotě 1,15 miliónu korun. Dotace z Ministerstva vnitra ČR představovala 450 tisíc korun, Moravskoslezský kraj přispěl částkou 250 tisíc korun a 450tisícovou dotací přispělo město Bílovec.

„V roce 2017 jsme kromě toho přispěli také na činnost mladých hasičů v Lubojatech částkou 55 tisíc korun a zhruba 200 tisíc jsme z rozpočtu vyčlenili pro sbor dobrovolných hasičů," upřesnil bílovecký starosta Pavel Mrva a dodal, že Bílovec dlouhodobě podporuje hasiče ve všech pěti místních částech, celkem jim v roce 2017 věnovalo částku zhruba 2,5 miliónu korun. 

Nový vůz bude sloužit zejména k přepravě mladých hasičů na soutěže a v případě potřeby vyjede také k záchranným akcím, v nejbližší době k němu bude pořízen i přívěsný vozík vybavený hasičskou technikou. Všichni členové zásahové jednotky je technicky proškoleno a vycvičeno k zásahům v terénu.

„Ročně máme zhruba 10 výjezdů. Během loňského roku jsme zasahovali kromě jiného při dopravních nehodách, odklízeli jsme spadlé stromy, likvidovali jsme vosy a hasili elektrorozvodnu," uvedl Luděk Richter. 

Reklama

Výběr článků

Načítám