Hlavní obsah

Sto tři sudů dobrušského piva se vytočilo na Dni otevřených dveří ve Staročeském pivovárku

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí ročník Dne otevřených dveří ve Staročeském pivovárku v Dobrušce je už uzavřenou kapitolou, přesto stojí za to připomenout některá zajímavá čísla, která o vydařené akci prozradil jeho majitel Milan Vedra.

Foto: Staročeský pivovárek (archiv)

Staročeský pivovárek v Dobrušce

Článek

Brány Staročeského pivovárku v Dobrušce se pro dav shromážděný v přilehlé Křovické ulici otevřely ve 13 hodin. Během krátké chvíle se nádvoří zcela zaplnilo a první návštěvníci začali okamžitě ochutnávat zlatavý mok z místní produkce.  

Vzhledem k tomu, že do Staročeského pivovárku přišlo v sobotu 17. srpna několik tisíc lidí, je bezesporu nejzajímavějším údajem, kolik piva se vlastně vypilo. „Finální dopočet vyčepovaných sudů dosáhl počtu 103 kusů,“ prozradil se zjevnou spokojeností v hlase Milan Vedra.

Pro představu těch, kteří pivo pijí výjimečně nebo vůbec, je třeba uvést, že se tedy dobrušským pivem naplnilo 10 300 půllitrových kelímků.

Při tomto množství je třeba smeknout před 50členným týmem organizátorů, který zajišťoval akci a staral se o spokojenost návštěvníků, protože stánků, kde se pivo točilo, bylo opravdu hodně a fronty se nikde netvořily.

A co se v Dobrušce pilo?  Světlý ležák Rampušák 12%, světlý ležák Dobrušská 11%, a kvasnicový ležák Rampušák 12%  - tedy piva oceněná na Slavnostech piva 2013 v Českých Budějovicích. Fajnšmekři mohli dále ochutnat i pšeničné pivo Mutina, uvařené speciálně na Den otevřených dveří, nebo polotmavé speciální pivo Muderlant 13% a k tomu F. L. Věk 15%.

Oblíbenou součástí Dne otevřených dveří jsou exkurze všemi prostory výroby piva. Zájemci, jichž bylo podle majitele pivovaru 7 až 8 stovek, si v doprovodu zasvěceného průvodce prohlédli jak sladovnu, široko daleko vyhlášenou výrobou kvalitního sladu, tak varnu, sklepy i stáčírnu, ale také výstavu předmětů spojených s výrobou piva na humnech sladovny.

Vedle celé škály v Dobrušce vyráběných piv byla pro návštěvníky Staročeského pivovárku připravena také „ochutnávka“ z pestré hudební nabídky. Pro uspokojení všech, kterým zdejší pivo chutná, postavili pořadatelé dvě podia, na nichž se vystřídalo šest kapel od dechovky, přes country až po rockovou Argemu.

To vše jsou fakta o sobotě 17. srpna v dobrušském pivovaru. Na závěr ovšem nesmí chybět jeden velice důležitý údaj: čtvrtý ročník této super akce se uskuteční 16. srpna 2014.     

Reklama

Výběr článků

Načítám