Hlavní obsah

Štěnovičtí vzpomněli na pilota RAF Oldřicha Kestlera

Novinky, Jaroslav Kreisinger

V sobotu 9. dubna proběhl ve Štěnovicích u Památníku válečných obětí pietní akt, konaný při příležitosti 75. výročí od tragické smrti pilota 111. a 605. perutě RAF Oldřicha Kestlera.

Foto: Jaroslav Kreisinger

K vidění byla dobová vojenská technika

Článek

Vzpomínku zahájil v půl jedenácté dopoledne úvodním slovem moderátor a hlavní organizátor celé akce Martin Marek, který přivítal početné zastoupení hostů, kteří přijeli uctít památku tohoto odvážného muže a také zástupce rodiny pilota. Následně zazněly státní hymny Velké Británie a České republiky.

Poté se ujal slova starosta obce Petr Slavík, který vyzdvihl jeho obrovskou statečnost. Přítomní si posléze poslechli autentický dopis Duše československého letce v podání herce Ondřeje Vetchého.

Místní historik Kamil Kosnar seznámil všechny zúčastněné se životem Oldřicha Kestlera. „Pilot vstoupil před začátkem druhé světové války do polského letectva. Po kapitulaci Polska odchází přes Rumunsko balkánskou cestou do Francie. Odtud se dostává do Anglie. Tam létal u 111. a posléze u 605. perutě RAF. U té se zúčastnil slavné bitvy o Británii. Osudný se pro něj stal cvičný let 7. dubna 1941, ve kterém se jeho Hurricane srazil s letounem Spitfire svého kolegy Josefa Martince. Oba piloti zahynuli,“ dokončil své povídání Kamil Kosnar.

Po něm vystoupili další řečníci. Všichni se ve svých proslovech shodli na statečnosti mladých mužů. Odešli v poměrně mladém věku od svých rodin bojovat za svobodu naší vlasti a mnozí z nich se domů, již nikdy nevrátili. Položili své životy za náš mír.

Na závěr celé vzpomínky došlo k položení květin a věnců k Památníku válečných obětí. Od 13 hodin pokračoval program v aule místní základní školy přednáškovým pásmem pro veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám