Hlavní obsah

Stát finančně podpoří projekt Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015

Novinky, Alena Lochmannová

Prostřednictvím rozpočtu Ministerstva kultury ČR získá Plzeň od státu sto milionů korun na podporu projektu Evropské hlavní město kultury – Plzeň 2015. Tato finanční podpora by měla být čerpána v období čtyř let 2012 – 2015.

Foto: Plzeň 2015, o.p.s.

Prostřednictvím rozpočtu Ministerstva kultury ČR získá Plzeň od státu sto milionů korun na podporu projektu Evropské hlavní město kultury – Plzeň 2015

Článek

Celkový rozpočet projektu EHMK 2015 je na léta 2011 až 2015 2,6 miliardy korun. Z toho 1,72 miliardy je určeno na investice, 630 milionů na program a 246 milionů na ostatní náklady spojené s projektem.

Peníze od státu by měly být využity především na aktivity neinvestičního charakteru.

"Jsme rádi, že vláda se k projektu přihlásila, neboť Plzeň v roce 2015 bude na kulturním poli reprezentovat celou Českou republiku, nejen sebe nebo region," uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

"A rozhodně nepůjde jen o reprezentaci kulturní hodnot či aktivit. Čím dál tím více se ukazuje, že v evropském prostředí je kultura významným faktorem ekonomického rozvoje a kulturní rozmanitost a vyspělost je jednou z konkurenčních výhod evropských zemí v rámci celosvětových ekonomických vztahů. A Plzeň i Česká republika by mohly být dobrým příkladem," doplňuje primátora Milan Svoboda, ředitel obecně prospěšné společnosti Plzeň 2015.

Vedení města vnímá celý projekt EHMK 2015 jako jedinečnou šanci pro Plzeň, která sahá daleko za hranice roku 2015.

"Evropské hlavní město kultury je mimořádnou příležitostí zlepšit image České republiky v zahraničí a podpořit nejen větší pestrost a kvalitu kulturní nabídky, ale i rozvoj služeb cestovního ruchu a komplexně oblasti malého a středního podnikání v úzké spolupráci s evropskými partnery. Myšlenka úspěšného Evropského hlavního města kultury má pevný základ v občanské společnosti a Plzeň naznačuje šanci otevřít pro ni prostor," uzavírá umělecká ředitelka projektu Plzeň 2015 Yvona Kreuzmannová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám