Hlavní obsah

Startuje hravé objevování pokladů a historie Hané v přerovském muzeu

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 19. dubna proběhl na přerovském zámku první edukační program pro školy k čerstvě otevřené výstavě Poklady z hůry aneb Jak se žilo na Hané. Na premiéře této vzdělávací akce se sešli kromě žáků ze Základní školy Lobodice také jejich kamarádi z tamní mateřské školy.

Foto: Jitka Hanáková

Lektorovaný vzdělávací program Poklady z Hanácké půdy aneb Jak se žilo u Křópalů. Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

Článek

Na čtyřicet mladých Hanaček a Hanáků ve věku od tří do desíti let se v doprovodu lektorů vydalo za poučením i zážitky do výstavy Poklady z hůry, aby společně navštívili hanáckou náves a dozvěděli se řadu zajímavostí o životě našich předků žijících na hanáckých gruntech ve druhé polovině 19. století. Vyvrcholením programu bylo „šmejdění“ na improvizované hanácké půdě, které u zvídavých dětí sklidilo velký úspěch.

Neskrývané nadšení dětských návštěvníků z objevování pokladů, starých věcí odložených v potemnělých půdních prostorách, pak už na sebe nenechalo dlouho čekat.

Tříletá Terezka měla například největší radost z toho, když v proutěném koši plném sena našla jedno krásné voňavé jablíčko pro svoji maminku. Vinca (4 roky), který toho na svůj věk věděl o hospodaření na statku opravdu hodně, dokonce uměl správně držet kosu, pak v půdním šeru objevil několik kameninových hrnců plných tradičních hanáckých dobrot. Při jejich ochutnávce mu ze všeho nejvíce zachutnala švestková povidla.

Nejmenší účastníci programu měli největší radost ze zanořování rukou do zásobnice plné obilí, školáci si pochvalovali hanácký tanec a zpívání a rovněž je zaujala pohádka o stréčkovi Křópalovi, jak měnil až vyměnil…

S ohledem na narůstající zájem veřejnosti o interaktivní podobu výstav se na přerovském zámku stalo již tradicí obohacovat velké výstavní projekty o samoobslužné i lektorované varianty zážitkových vzdělávacích programů.

Tentokrát se muzejníci rozhodli „oživit“ pěkné etnografické téma a pro všechny návštěvníky od tří do sta let, kteří mají rádi poučně-hravé aktivity, vytvořili edukační program s názvem Poklady z hanácké půdy aneb Jak se žilo u Křópalů.

Nezávisle na tom, zda od dubna do října letošního roku přijdou do výstavy za zážitky a poučením rodiče s dětmi, prarodiče s vnoučaty či školní skupiny, bude na každého zvídavého kluka nebo holku i dospěláka čekat patnáct různých interaktivních stanovišť.

Výstavu Poklady z hůry aneb Jak se žilo na Hané, kterou edukační program doplňuje, můžete navštívit v Muzeu Komenského v Přerově až do letošního 18. října. 

Výstavní projekt podpořilo Statutární město Přerov, Olomoucký kraj, Televize Přerov s. r. o., APITEA Technologies, Pivovar ZUBR, a.s., Pekárna Racek, s.r.o., Hanácká kyselka a.s. a Český rozhlas Olomouc.

Další informace:

Další informace:Mgr. Kateřina Tomešková, Ph.D.; tel. 581 201 929 

e-mail: tomeskova@prerovmuzeum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám