Hlavní obsah

Starostové obcí pod Orlickými horami si v boji s virem pomáhají navzájem. Bačetín patří mezi ně

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

„Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady udělají moc.“ Vzpomínáte na zpívajícího Jana Wericha v příběhu o pekaři a císaři? Jak aktuální je tenhle verš právě nyní, dokládají dennodenně další a další příběhy z obcí i měst, stejně jako z firem nebo škol celého Česka.

Foto: obec Bačetín (archiv)

Dobrovolní hasiči z Bačetína připravují dezinfekci k distribuci k lidem v obci.

Článek

Pravdivost potvrdilo i vyprávění Gabriely Prýmusové, starostky Bačetína, na téma zajištění dezinfekce pro všechny obyvatele obce.

Roušková vlna solidarity se téměř vzápětí proměnila v solidaritu obecně. Lidé si pomáhají, jak mohou, a starostové obcí z kraje pod Orlickými horami jdou v boji se zákeřným virem příkladem.

„Díky upozornění kolegy z Nového Hrádku jsme včas objednali 750 litrů dezinfekčního roztoku, který nám dodávající firma dovezla až do Bačetína,“ vylíčila začátek akce „dezinfekce pro obyvatele“ Gabriela Prýmusová, která rychlost, s jakou se vše realizovalo, považuje také za šťastnou souhru okolností.

Lahve s dávkovačem totiž pomohla pro změnu zajistit starostka tři kilometry vzdáleného Ohnišova, a tak jich hned nato do Bačetína putovalo 350 kusů. Navíc z dobrušského Café baru Retro Miroslava Nováka získala obec dvoulitrové pet lahve. A "porcování" mohlo začít.

„Skvělou práci odvedli Michal Stodůlka, Vojta Melichar, Luboš Matuška a Milan Petr,“ pochválila místní dobrovolné hasiče starostka s tím, že roztok nejen rozlévali do lahví, které označovali samolepkami s informacemi, ale také následně rozváželi do každé rodiny ve vsi.

Dezinfekce se však týkala i veřejných prostor - důkladnou očistou prošly autobusová zastávka, hřbitovní brána a například i kliky od dveří obecního úřadu, tedy hodně frekventovaná místa.

Tím ovšem příběh nekončí. Stejně jako Bačetínu nabídli nezištně pomocnou ruku jiní starostové, pomoci od této obce se pro změnu dočkala Borová nedaleko Náchoda. „Věděli jsme, že nám zhruba 150 litrů zbude, tak jsme je nabídli do Borové,“ dodala žena stojící v čele Bačetína, která během našeho telefonátu použila se zjevnou radostí v hlase příměry jako „z říše snů“, „jsem šťastná“ a podobně.

Žijeme opravdu zvláštní dny. Dny, kdy se lidé nemohou scházet, vídat ani společně radovat, přesto k sobě mají mnohem blíž než obvykle.

Reklama

Výběr článků

Načítám