Hlavní obsah

Staročeský pivovárek v Dobrušce opět otevře své dveře veřejnosti

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 17. srpna se o 13. hodině již třetí rok po sobě otevřenou pro veřejnost brány rodinného pivovaru v Dobrušce v rámci Dne otevřených dveří. Jeho majitel Milan Vedra nabídne návštěvníkům ochutnávku dobrušského piva spojenou s prohlídkami výrobních prostor, dobrým pivem, jídlem a muzikou.

Foto: Dana Ehlová
Článek

Zájemci si budou moci prohlédnout jak sladovnu, která je široko daleko vyhlášená výrobou kvalitního sladu, tak také varnu, sklepy i stáčírnu a ve všech částech pivovaru dostanou odborný výklad z úst zasvěceného průvodce.

Součástí exkurzí bude prohlídka výstavy o historii pivovarnictví umístěné na humnech sladovny, kde jsou k vidění předměty související s výrobou našeho národního nápoje jako pivní lahve, reklamní cedule, sudy, pípy, stáčecí zařízení, pocházející ze sbírky majitele pivovaru.

Nedílnou součástí Dne otevřených dveří ve Staročeském pivovárku v Dobrušce je ochutnávka všech druhů zde vařeného piva a k tomu spousta dobrého jídla klasické české kuchyně.

Kvalitu piva z produkce tohoto pivovaru potvrzují i letošní ocenění na Slavnostech piva 2013 v Českých Budějovich, kde světlý ležák Rampušák 12% získal I. místo, světlý ležák Dobrušská 11% II. místo, kvasnicový ležák Rampušák 12% pak III. místo. Zájemci budou moci ochutnat i pšeničné pivo Mutina, uvařené speciálně na Den otevřených dveří.  

Milan Vedra je však nejen odborník v oboru pivovarnictví, ale také velký hudební fanoušek, a tak po celou dobu těchto akcí zní hudba různých žánrů dokonce ze dvou podií – jednoho na nádvoří a druhého v prostorách zahrady.

V rámci letošního hudebního programu vystoupí na menším podiu v prostoru nádvoří dechová kapela Valanka, country skupiny Tomy a Stará parta. Na hlavním podiu na zahradě pak zazní skladby v podání kapel Normal 03, Sto zvířat a závěrečné slovo dostane Argema.

To je tedy současnost Staročeského pivovárku v Dobrušce, jehož prostory i produkce opravdu stojí za návštěvu.

Historie a tradice pivovarnictví v Dobrušce je však velmi bohatá a sahá až do roku 1320, kdy město získalo právo vařit pivo, a díky tomu se řadí mezi nejstarší právovárečná města v Čechách. Tehdejší pivovar stál ovšem na náměstí a jeho život byl těsně spjat s místním životem, takže se ho dotkly požáry, které zachvátily Dobrušku v letech 1565, 1702 a 1806. Poté byl postaven úplně nový v prostoru tzv. Novoměstského kopce a ten byl zprovozněn r. 1870. 

Současný majitel koupil dobrušský pivovar v roce 2007, o rok později zprovoznil sladovnu a v srpnu téhož roku poprvé uvařil dvanáctku Rampušáka, jež se v Dobrušce vařila od roku 1969.        

Reklama

Výběr článků

Načítám