Hlavní obsah

Staročeská pouť proměnila poklidné ústecké náměstí v pestrý lunapark

Novinky, Stanislava Dvořáková

Město Ústí nad Orlicí spolu s Klubcentrem připravily na dny 11. - 13. srpna 92. ročník tradiční Staročeské pouti s bohatým kulturním programem pro všechny věkové kategorie.

Foto: Stanislava Dvořáková

Páteční večer rozzářil pestrý lunapark tradiční Ústecké staročeské pouti.

Článek

Již v pátek večer 11. srpna se Mírové náměstí rozzářilo tisíci světel a melodickým i strašidelným hlukem všemožných atrakcí. S úspěchem tak konkurovalo předchozímu večeru s přírodním hromem a blesky.

Tradiční vyvrcholení letní zábavy přineslo možnost nejen se vrátit do vzpomínek na dětství, ale také poznat pocity z kosmických cest. Není myslitelný v dnešní době lunapark bez atrakcí se závratnou rychlostí a s obrácenou posicí těla hlavou dolů.

V horní části náměstí tak začínal sen o neskutečném světě volného prostoru kosmického světa na obrovském kruhu Tornáda a vysokých ramenech Kamikaze. Ani malé děti nebyly připraveny o nevšední zážitek, kdy mohly mamince zamávat hezky seshora z kabinky helikoptéry.

Společně s doprovodem rodičů se pak mohly vydat do vzdáleného exotického světa palem v malovaném vláčku. Starší účastníci o dalekých cestách měli možnost snít za volantem oblíbených autíček na přilehlém prostranství. Dětem bylo dopřáno tato autíčka včetně dřevěných koníků osedlat na vedlejším dětském kolotoči.

Pohodu, návrat do skutečnosti a klidný pohled z výšky umožnily kabinky bílých labutí, kačera Donalda i sedmihlavých saní. Ty se staly další částí lákavé touhy po něčem strašidelném. Vždyť bát se s vědomím, že vše dobře skončí, patří k lidské adrenalinové zábavě.

I toto přání na letošní pouti bylo splněno. Stačilo usednout do dračího vozíku a projet hrůzostrašným prostorem plným napětí a nebezpečí s doprovodem kostlivců, čarodějnic a nepředstavitelných příšer. Však se z tohoto děsivého místa ozývaly různé steny, hučení, kvílení a výkřiky až naskakovala přihlížejícím z venku husí kůže. Nezbylo než si ustrašenou malou dušičku nechat vytřást z těla na blízkém Crazy Dance.

S opadnuvším snem neskutečného světa návrat do normálního dění přinesla pouťová nabídka štěstí. Se zakoupeným kuponem bylo možné vyhrát oblíbeného plyšáka všech podob a velikostí. Ti, kdo nezapomněli na vystřelené papírové růže, se u malého nenápadného stánku chopili vzduchovky a hrdě odcházeli domů s pravou pouťovou růží.

Tradice však velí donést nejbližším perníkové srdce. I zde byla početná nabídka velikostí podle přání s nejrozmanitějšími nápisy včetně dalších sladkostí. 

Pokud však po prožitých nevšedních okamžicích přepadl návštěvníky hlad, marně se sháněli po tradičních pouťových koláčcích. Nebyly! Malé ani velké. Nově je nahradila vůně popcornu indiánského původu a langoše v sladkých i ostrých chutích, jejichž vznik se zase traduje do Maďarska. Inu, jiný čas, jiný mrav.

Reklama

Výběr článků

Načítám