Hlavní obsah

Staré hodiny odbijí konec roku v pražském Mozarteu

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přijďte se rozloučit s koncem roku na vskutku netradičním místě. V Clock Gallery v pražském Mozarteu se bude konat setkání příznivců a obdivovatelů starých hodin a hodinek.

Foto: Patrik Pařízek

Noční pohled na Clock Gallery s alegorickou postavou od Jana Štursy

Článek

Celý nápad se zrodil závěrem letošního roku. Již několik měsíců se kolem malého obchůdku Clock Gallery v Mozarteu v Praze (Jungmannova 748/30, Praha)  sdružuje množství odborníků. Leckdy jsou zde vystaveny opravdu mimořádné časoměrné přístroje.

V historicky cenné budově v duchu české moderny od architekta Jana Kotěry sídlí hodinářství již od srpna. Od té doby si získalo mnoho příznivců z řad laické i odborné veřejnosti. Kdy jindy se tak hodí uspořádat akci tohoto charakteru.

„Z nejstarších hodin si mohou návštěvníci prohlédnout například stolní skříňkové hodiny z historického šlechtického sídla nebo hodinářský majstrštyk – nůžkové hodiny s krokem se dvěma kyvadly. Zastoupeny švarcvaldské hodiny z druhé poloviny 19. století. Mají dřevěné, mosazné nebo porcelánové číselníky, známější jsou ale určitě kukačky,” přiblížil program jeden z pořadatelů Jan Štěpánek a dodal, že „všechny hodiny budou k vidění v provozu”.

Nejtypičtějšími hodinami jsou však pendlovky, které se rozšířily s rozvojem jejich tovární výroby. Mnoho hodinářů je už ani nekonstruovalo, ale pořizovali si stroje, jež značili svými jmény. Nejvíce rozšířeny byly v první polovině 20. století. Občas mají velmi vkusně dekorované zasklené skříně. Návštěvníci budou moci nahlédnout i do odborné hodinářské literatury.

Zpestřením bude představení píšťalového flašinetu, který uvidí zájemci i v provozu.

Pořadatelé jsou již nyní zvědaví, s jakým se setká akce ohlasem. Možná se stane i tradicí a bude se opakovat. 31. prosince mohou do hodinářství zájemci zavítat kdykoli mezi 10. a 19. hodinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám