Hlavní obsah

Staré dalekohledy odevzdané v zoo pomohou zachránit zpěvné ptactvo v Indonésii

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenáct našich zoologických zahrad se zapojilo do kampaně Silent Forest - Ztichlý les, která má pomoci zachránit v drancované přírodě Indonésie ptactvo. Dalekohledy získají indonéské děti, které se zapojí do speciálních výukových programů na rozvíjení zájmu o životní prostředí a jeho ochranu.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Jedná se jen o malou kapku pomoci, ale nakonec může vytvořit moře. 

Bojují proti pytlákům a nelegálním lovcům opeřenců

„Školáci dalekohledy dostanou prostřednictvím sítě ekologických center po celé Indonésii, jimž je rozdistribuuje nezisková organizace Green-books.org. Ta již několik let vzdělává místní děti a pomáhá zvyšovat jejich povědomí o přírodě a udržitelném rozvoji. Bojuje také proti pytláctví a nelegálnímu odchytu původních druhů zpěvných ptáků, jež jsou v Indonésii velmi rozšířené a decimují tamní populace kriticky ohrožených druhů,“ informoval Tomáš Ouhel ze Zoologické zahrady Liberec, který je zároveň předsedou kampaně EAZA Silent Forest.

Zachrání je? 

Kampaň, již organizuje Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) a od loňského podzimu jí na dva roky předsedá právě liberecká zoo, se zaměřuje na šest vybraných pěvců s nejpohnutějším osudem.

Mezi nimi je například v přírodě patrně již vyhynulá kraska krátkoocasá jávská, populární loskuták velký, donedávna téměř vyhynulá majna Rothschildova, sojkovec dvoubarvý, bulbul korunkatý a šáma bělořitá. Nejen je ohrožuje nelegální odchyt a prodej na populárních ptačích trzích po celé Indonésii.

Kampaň má přispět k lepšímu povědomí obyvatel Indonésie o negativním vlivu odchytu zpěvných ptáků na jejich populace ve volné přírodě a pomoci získat finanční prostředky potřebné na konkrétní záchranné projekty.

V České republice se do kampaně zapojily tyto zoologické zahrady: Zoologická zahrada Liberec – www.zooliberec.cz,  Zoologická zahrada Ústí nad Labem – www.zoousti.cz, Zoologická zahrada Děčín – www.zoodecin.cz, Podkrušnohorský zoopark Chomutov – www.zoopark.cz, Zoologická a botanická zahrada Plzeň – www.plzen.eu Zoologická zahrada Jihlava – www.zoojihlava.cz, Zoologická zahrada Hluboká – www.zoohluboka.cz, Zoologická zahrada Brno – www.zoobrno.cz, Zoologická zahrada Hodonín – www.zoo-hodonin.cz Zoologická zahrada Olomouc – www.zoo-olomouc.cz, Zoologická zahrada Ostrava – www.zoo-ostrava.cz

Za dalekohled do děčínské zoo zdarma

Dalekohledy můžete zanechat na pokladnách u vstupu do těchto zoo, případně na označených sběrných místech, o nichž se dozvíte z informačních tabulí poblíž vchodů. Pokud donesete dalekohled do Zoo Děčín, získáte za něj volnou vstupenku zdarma.  

Reklama

Výběr článků

Načítám