Hlavní obsah

Štafetu ředitelky v mikulovské kultuře přebere Koňáková

Novinky, Dana Smrčková

Do čela Mikulovské rozvojové usedne nová ředitelka. Markétu Sojkovou, která z funkce po dvou letech odešla, od Nového roku vystřídá Marcela Koňáková. Město očekává rozvoj i vzájemnou podporu kultury a cestovního ruchu.

Foto: archiv Mikulovské rozvojové, s. r. o.
Článek

Vedení Mikulovské rozvojové převzali na měsíc prosinec její jednatelé. Ředitelské křeslo totiž opustila k poslednímu listopadu Markéta Sojková. Po dohodě. „Situaci jsme na radnici řádně prodiskutovali. Vzhledem k tomu, že jde fakticky o společnost s ručením omezeným, nemá povinnost vyhlašovat výběrové řízení,“ uvedl starosta Mikulova Rostislav Koštial.

Jednatelé proto začali hledat vhodného nástupce. „Kvalitně fungující turistické informační centrum nás zavedlo k její zkušené a kreativní vedoucí Marcele Koňákové,“ nechal se slyšet Jaroslav Smečka, jednatel Mikulovské rozvojové. Koňáková tak personálně propojí TIC, Mikulovskou rozvojovou a sdružení Mikulovsko – destinační společnost, kde působí jako ředitelka.

„Naše volba se jistě odrazí na podstatně lepší kooperaci těchto subjektů. Říká se, že není nad to, když pod jednou střechou všichni spolupracují. A je přímo ideální, když tuto spolupráci řídí jeden člověk vybavený pravomocemi i zodpovědností. Proto mě její souhlas velmi potěšil,“ doplnil Smečka.

Budoucí ředitelka se podle něj v současné době seznamuje s provozem Mikulovské rozvojové, provádí analýzy ekonomiky, činností a programů. Do funkce nastoupí jako zaměstnanec od 1. ledna příštího roku. „Po Novém roce také představí, kam naši společnost bude chtít nasměrovat,“ zmínil jednatel s tím, že nová koncepce kultury bude plně odrážet představy radnice.

„Ředitelka Sojková odvedla za více než dva roky velký kus práce. Kultura se stabilizovala, nevnímám to tak jenom já, ale také veřejnost. Nicméně momentální změnu na ředitelském postu chápu jako šanci udělat další krok vpřed. Mikulovská rozvojová by měla opustit svůj rámec dobře fungujícího odboru kultury a pokusit se fungovat jako aktivní podnikatelský subjekt,“ míní Koštial.

Podle jeho představ by tak společnost měla být méně finančně závislá na městě a měla by se zaměřit na vlastní získávání prostředků a jejich zpětnou investici do kultury. „Ta nemůže působit stranou cestovního ruchu. Neobejdeme se ani bez spolků, zájmových skupin a podnikatelů. Všechno souvisí se vším,“ uzavřel první muž Mikulova.

Společnost Mikulovská rozvojová, s. r. o., začala fungovat v lednu 2009, a to po zrušení kulturního odboru. Zřídilo ji město Mikulov, které ji vlastní. Její hlavní činností je příprava a pořádání kulturních, sportovních, kulturně vzdělávacích a společenských akcí.

Společnost dosud zajišťovala provoz Dietrichsteinské hrobky, Městské galerie, Městského kina, kinoklubu a amfiteátru. Pro město vydává Zpravodaj města Mikulov a obhospodařuje výlepové plochy ve městě. Je tmelicí organizací pro spolky a sdružení, které působí na území Mikulova v oblasti kultury, podporuje a propaguje kulturní akce.

Markéta Sojková nastoupila do funkce ředitelky v září 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám