Hlavní obsah

Srdce Miroslavy Novákové patří Orlickým horám, Podorlicku a Rychnovsku

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U příležitosti desátého výročí existence redakce turistických magazínů podporujících rozvoj domácího a příhraničního cestovního ruchu KAM po Česku vznikla cena Srdce pro region.

Foto: Hana Růžičková

První ocenění pro regionální osobnost, jež se v minulosti zasadila o rozvoj, popularizaci a propagaci daného regionu, získala Miroslava Nováková.

Článek

Ocenění pro regionální osobnost, jež se v minulosti zasadila o rozvoj, popularizaci a propagaci dané oblasti či regionu, je udělováno ve spolupráci s Asociací informačních a turistických center ČR.

Historicky úplně první Srdce pro region získala - a zcela právem - PhDr. Miroslava Nováková z Kostelce nad Orlicí, která podmínky udělení ceny splňuje měrou vrchovatou. Od devadesátých let totiž stála díky své pozici na úseku cestovního ruchu Okresního úřadu v Rychnově nad Kněžnou u zviditelňování turistických oblastí Orlické hory, Podorlicko a Rychnovsko a také její zásluhou se tento region na východě Čech zařadil mezi turisticky vyhledávané oblasti.

Mimo to navíc rozhýbala činnost informačních center v okrese, díky ní vzniklo mnoho kvalitních projektů, propagačních materiálů, jimiž se jednotlivé oblasti s úspěchem prezentovaly na veletrzích doma i v okolních zemích. Když Okresní úřad s koncem roku 2002 zanikl, přešla dr. Nováková pod město Rychnov nad Kněžnou a Kulturu s. r. o. Po odchodu do penze ale s rukama v klíně doma nikdy neseděla.

Cestovní ruch se zkrátka Míše Novákové (právě tak ji totiž všichni znají) vryl trvale pod kůži a v každé době si najde příležitost, jak své znalosti a zkušenosti uplatnit a předávat dál.

A tak se jí během několika posledních let podařilo jako vedoucí kosteleckého Klubu seniorů Pohoda také dokonale "rozhýbat" dříve narozené ve svém městě. V pestré klubové činnosti mají své pevné místo zájezdy za krásami regionu i naší země. Profesionální "deformace" majitelky srdíčkové ceny a především její nadšení a umění ukázat ostatním, že i tzv. za humny mohou objevit doslova poklady, které dosud neznali, přivádí do klubu další a další seniory.

Cena Srdce pro region byla předána na veletrhu Holiday World v Praze, kde ji převzala a východ Čech přivezla ředitelka Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko Mgr. Eva Vaníčková.

Do rukou majitelky se křišťálové srdce dostalo během malé slavnosti uspořádané 7. března na Městském úřadu v Kostelci nad Orlicí za přítomnosti starosty města Františka Kinského a místostarosty Tomáše Kytlíka.  

A jak cenu komentovala sama nositelka? „Získala jsem ocenění, kterého si nesmírně vážím, a protože jsem na to nebyla nikdy sama a vždy jsem vedle sebe měla kolegyni nebo kolegu, kamarádku nebo spřízněnou osobu, o to víc je toto "srdce" pro mne cenné. Moje srdce patřilo a stále patří těm, kteří měli stejné poslání, zájem a snahu zviditelnit náš region, zkvalitnit cestovní ruch.”

Reklama

Výběr článků

Načítám