Hlavní obsah

Sraz přátel Jawy v rodišti zakladatele firmy Jawa

Novinky, Dana Ehlová

Sraz přátel Jawy nese název akce, která se zrodila v hlavách party nadšenců z Klubu netradičních nápadů v obci Ledce, ležící na pomezí Rychnovska a Královéhradecka. Proč zrovna této značky? Právě v části této obce nazvané Klášter nad Dědinou se narodil Ing. František Janeček, zakladatel firmy Jawa.

Foto: Klub netradičních nápadů (archiv)

Rachot motorů, vůně benzínu a spousty nespoutané koňské síly na dvou kolech, to vše čeká na účastníky srazu přátel strojů JAWA.

Článek

„Rachot motorů, vůně benzínu a spousty nespoutané koňské síly na dvou kolech, to vše čeká na účastníky srazu přátel strojů z dílny nejproslulejší české motocyklové značky přímo v rodišti jejího zakladatele Františka Janečka,” avizuje ledecký Klub netradičních nápadů. Jan Šmída, člen party nadšenců, poskytl na toto téma týden před akcí následující rozhovor.      

Sraz přátel Jawy se uskuteční 11. června. Kolik už máte přihlášených strojů? 

Zatím více než 100 strojů značky Jawa, ale očekáváme, že přijede mnohem více účastníků na Jawách. Od typu Rumpál z roku 1929 až po motocykl Jawa 660 Sportard z roku 2011.

Jaké největší rarity budou v Ledcích vystaveny?

Mezi nejvzácnější kousky bude například patřit motocykl z roku 1969, a to předchůdce Jawy Bizon, Jawa 250 typ 623 tzv. unifikovaná řada, těch bylo vyrobeno a dochováno velmi málo. Samozřejmě převažují motocykly z 50. a 60. let, tzn. Péráky a Kývačky. Z menších kubatur potom Pařezy, Jawetty a Pionýry.

Zároveň se srazem motocyklů Jawa se u nás koná výstava malotraktorů a traktorů domácí výrob. I zde bude k vidění spousta zajímavých kousků.

Pořádáte tuto akci poprvé, nebo už má tradici?

Poprvé. Motivací pro letošní sraz bylo loňské natáčení místního týdeníku do Letního kina, kde jednou z reportáží bylo představení místních vlastníků motocyklů Jawa a jejich krátká vyjížďka k rodnému domu Ing. Františka Janečka v Klášteře nad Dědinou.

Co jste tedy připravili pro majitele strojů? 

Všichni aktivní návštěvníci se stroji Jawa se jistě těší na spanilou jízdu k rodnému domu Františka Janečka na statek v Klášteře nad Dědinou. Pojede se z Ledec po trase na Polánky nad Dědinou, poté na náměstí v Třebechovicích pod Orebem, dále pak přes Jeníkovice a Vysoký Újezd do Kláštera nad Dědinou.

Součástí srazu bude i prezentace historie značky Jawa a života pana Ing. Františka Janečka.

Plánujete pro sraz přátel Jawy také doprovodný program?

Jistě. V doprovodném programu diváci uvidí přetahovanou traktorů, exhibici Martina Křoustka, mistra ČR v trialu. Místní i vzdálení návštěvníci si budou moci vychutnat krásy ledecké kotliny z vyhlídkových letů vrtulníkem. Celým dnem provede moderátor Honza Dušek.  

A závěr? 

Celý den uzavře taneční zábava PECKY A FLÁKY S HAPALÁKY.

Reklama

Výběr článků

Načítám