Hlavní obsah

Správní budovu a schodiště ústředního hřbitova v Ostravě čeká rekonstrukce

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravští radní schválili převedení částky osmi milionů korun obvodu Slezská Ostrava na zásadní rekonstrukci správní budovy ústředního hřbitova.

Foto: Josef Zajíc

Vstup do ústředního hřbitova v městském obvodu Slezská Ostrava

Článek

Předpokládané náklady na opravu interiéru objektu správní budovy, přístupového schodiště a přilehlé zpevněné plochy jsou 9,76 milionu korun. Zbylou část uhradí ze svého rozpočtu městský obvod Slezská Ostrava.

„Jsem ráda, že se na letošní rok podařilo v rozpočtu města vyčlenit finanční prostředky na rekonstrukce či jiné úpravy hřbitovů v jednotlivých městských obvodech. Jedná se o 23 milionů korun. Začínáme s převodem 8 milionů pro ústřední hřbitov ve Slezské Ostravě, kde je nutná oprava hlavního schodiště a chodníkové rampy. Rekonstruovaná bude také správní budova,” informovala rezortní náměstkyně primátora města Ostravy Kateřina Šebestová.

Podle jejích slov má magistrát města Ostravy připraveno další 15 milionů pro ty městské obvody, které budou mít připraveny projekty.

„Když jsme v minulém roce analyzovali, co je potřeba, tak kromě rekonstrukcí chodníků a zpevněných ploch nebo oprav plotů se často mezi požadavky objevovala také příprava pro nová hrobová místa nebo kolumbária. Například ve Vítkovicích se chystá projekt nové smuteční síně a rádi bychom se zaměřili na revitalizaci zeleně,” dodala Kateřina Šebestová.

Cílem úprav na ústředním hřbitově ve Slezské Ostravě je zásadní modernizace hřbitovní správy, aby prostředí v ní zajistilo návštěvníkům soukromí při vyřizování těžkých životních situací.

Upraveny budou kancelářské prostory, instalovaná klimatizace a vyvolávací systém. Špatný technický stav hlavního vstupního schodiště s chodníkovou rampou, který je způsoben i vinou nestabilního podlaží, bude odstraněn rekonstrukcí a stabilizací podloží. Překládat se bude také osvětlení podél schodiště, které je v současnosti ve špatném technickém stavu a ohrožuje bezpečnost hřbitova.

„Zásadní pro nás je, aby byl hřbitov bezproblémově přístupný na začátku listopadu v období Dušiček. Věřím, že právě díky podpoře města, se nám postupně podaří nadále zlepšovat prostředí hřbitova, které bude na návštěvníky působit přívětivěji a nabídne zejména pozůstalým větší komfort,” řekl starosta obvodu Slezská Ostrava Richard Vereš.

Městský obvod Slezská Ostrava aktuálně vybírá dodavatele ve veřejné zakázce. Práce by měly začít na jaře. Budou hotovy do čtyř měsíců. Po dobu rekonstrukce se musí občané připravit na ztížený přístup v oblasti probíhajících prací.

„Město zároveň připravuje přestavbu krematoria. Realizovaná bude podle vítězného návrhu z architektonické soutěže vyhlášené v loňském roce. Rekonstrukce jediného krematoria v Moravskoslezském kraji je naplánována v období let 2021-2022,” dodala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám