Hlavní obsah

Společnost SPUR spustila novou linku na výrobu respirátorů

Novinky, Kateřina Martykánová

Zlínská společnost SPUR a. s. ve středu uvedla do provozu plně automatizovanou linku na výrobu respirátorů FFP2. Také výroba roušek na automatické lince již běží naplno, celkově bylo vyrobeno zhruba milion kusů nanoroušek. V investicích do produkce ochranných prostředků bude firma pokračovat i v budoucnu.

Foto: Spur a.s.

Generální ředitel Tomáš Dudák

Článek

„Technická kapacita linky je 60–80 kusů respirátorů za minutu, za měsíc pak chceme vyrábět až 2 miliony kusů,“ uvedl generální ředitel Tomáš Dudák a dodal: „Do dvou měsíců bychom rádi spustili výrobu i na další lince, poté budeme disponovat kapacitou přes 4 miliony kusů měsíčně.”

Firma investovala do nové linky částku převyšující 7 milionů Kč. „Nejde jen o stroj samotný, investovali jsme do celého výrobního procesu, od vývoje nanovlákna, přes vybavení laboratoří na testování, dvou výrobních linek na nanovlákna, výrobních a skladových prostor až po samotné výrobní linky na respirátory a roušky,“ upřesnil Tomáš Dudák.

Dále doplnil, že se podařilo díky skvělé a aktivní spolupráci pracovníků Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Výzkumného ústavu bezpečnosti práce v rekordním čase realizovat potřebnou tzv. zkrácenou certifikaci, která je v tuto chvíli dostatečná pro prodej respirátorů v České republice. Nyní probíhá další fáze plné certifikace, která umožní uvedení tohoto výrobku na trh celé Evropské unie.  Respirátory třídy FFP3 společnost plánuje předložit k certifikaci do jednoho měsíce.

Respirátory SpurTex obsahují speciální vrstvu nanovlákna, jejíž výrobu zahájil SPUR na počátku koronavirové krize. Díky jejím mimořádným vlastnostem jsou tyto respirátory FFP2 vysoce účinné pro záchyt i ultra jemných částic (až 98,5 %), tedy ideální na záchyt např. koronavirů.

„Naše respirátory jsou unikátní také tím, že jsou trvale účinné, proto mají životnost 10 let, což je ve srovnání s ostatními produkty na trhu, které mají filtrační účinnost časově omezenou, naprosto ojedinělé. Naše nanomembrány pracují pouze na principu mechanického záchytu díky nanovláknům, nikoliv elektrostatického náboje jako v případě běžných respirátorů, které samozřejmě v čase ztrácejí svou energii, a tedy i schopnost záchytu ultrajemných částic,“ zdůraznil Tomáš Dudák.

„Jsou tím pádem ideální pro dlouhodobé skladování. Rádi bychom tuto přednost využili v dodávkách například pro sklady hmotných rezerv států v EU, kde jsou výrobky často dlouho uloženy bez pohybu a použijí se až v případě katastrof,” dodal.

SPUR a. s. zahájil výzkum a vývoj nanomateriálů v roce 2006. Výrobou nanovláken na zařízení vlastní konstrukce se zabývá od roku 2012. Od roku 2018 potom pokračuje ve výzkumu a testování v rámci Centra polymerních systémů UTB, nadále realizuje vývoj a vlastní výrobu nanovláken. Sériová výroba nanomateriálu začala v březnu 2020 za významné poradenské a konzultační podpory MPO a CzechInvestu.

Výrobní program ochranných pomůcek zahrnuje kromě certifikovaných respirátorů a NANO roušek vyráběných na automatech také speciální šité NANO roušky SpurTex pro dospělé i děti, které jsou z 97 % BIO based, tedy z přírodního materiálu – viskózy. Jsou prodyšné, zajišťují komfortní a zároveň těsné přilnutí k obličeji a maximálně chrání proti virům a bakteriím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám