Hlavní obsah

Společnost OKD spojila důl Darkov a Karviná, mění i názvy svých provozů

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Efektivnější a udržitelnou úroveň podnikání při současné náročné situaci na černouhelném trhu by měla přinést kompletní restrukturalizace společnosti OKD, která začala v polovině roku 2013.

Foto: Milan Haluška

Důl Darkov se spojil se závodem Karviná a nově se oba provozy jmenují Důlní závod 1.

Článek

Firma nyní pokračuje v racionalizačních opatřeních a vzhledem k tomu, že jsou její provozy na Karvinsku propojeny pod zemí, považuje za logické je sloučit i po organizační stránce na povrchu. Spojením závodů Darkov a Karviná vzniká i nový název Důlní závod 1.

„Společnost OKD snižovala v roce 2013 a 2014 náklady napříč celou společností s výjimkou opatření vedoucích ke zvyšování bezpečnosti. Současné strategické rozhodnutí nám pomůže například v situaci, kdy je na některém z pracovišť nedostatek pracovníků, a na jiném nejsou naopak ve své profesi aktuálně potřeba. Budeme je moci flexibilně přesouvat. Pozitivní efekty se projeví i v administrativě,” uvedl nový ředitel Důlního závodu 1 Boleslaw Kowalczyk.

Zvýšení produktivity se zpočátku projeví například možností přesouvat kolektivy vybavování a likvidace mezi původními závody, od druhé poloviny roku firma počítá i s flexibilními přesuny razičských (zpřístupňují ražbou důlních děl nové bloky k dobývání) a rubáňových (těží uhlí) kolektivů. Úspory budou patrné také v administrativě. Některé činnosti již nebude muset provádět separátně pro každý z původních závodů.

Nové názvy dostaly i další dva provozy. Stonavský závod ČSM se nově jmenuje Důlní závod 2 a závod Důl Paskov na Frýdecko-Místecku se přejmenoval na Důlní závod 3.

„Černouhelný svět se během posledních tří let výrazně změnil. Nezpochybnitelné pravdy přestaly existovat. My se proto už nemůžeme dívat na OKD omezeným pohledem jednotlivých šachet. Musíme chápat firmu jako celek, protože hospodářské výsledky jedné části bezprostředně ovlivňují další. A to je jedním z důvodů současných změn v organizační struktuře. Pevně věřím, že se ukáže, že jde o krok správným směrem, který povede k dalšímu zvyšování produktivity, a tedy snižování nákladů v OKD,” dodal provozní ředitel OKD Pavel Hadrava.

Reklama

Výběr článků

Načítám