Hlavní obsah

Soutěž zásahových jednotek Žabčická studna se blíží

Novinky, Jana Bystrzonovská

Žabčičtí hasiči zvou všechny zájemce z řad dobrovolných hasičských sborů na čtvrtý ročník soutěže zásahových jednotek Žabčická studna. Akce se uskuteční v sobotu 7. září. Soutěž je vypsána pro kategorii muži a ženy. Netradiční soutěž pro hasičské týmy se bude konat již počtvrté.

Foto: Jana Bystrzonovská
Článek

"Soutěž Žabčická studna imituje skutečný zásah hasičských jednotek od příjezdu k vlastnímu zásahu, při kterém plní několik disciplín. Při požárním útoku se zřídí čerpací stanoviště s dopravním a útočným vedením. Soutěžní družstva budou  opět  zdolávat překážky, které musí překonat i s materiálem potřebným k jeho dokončení", uvedl Rudolf Valášek, starosta hasičského sboru v Žabčicích.

Mezi překážky, které členové soutěžících družstev musí zdolat, patří například zvednutí zásahového vozidla heverem nebo odtlačení traktorové vlečky z křižovatky.

"V našem okrsku není tento druh hasičských soutěží obvyklý. Převládá zde požární sport, který se skutečným zásahem má velmi málo společného. Sbory, které nemají dostatek finančních prostředků na nákup soutěžních proudnic, závodních hadic, sportovních rozdělovačů, sacích košů i savic nemají velkou šanci v těchto soutěžích uspět. Samostatnou problematikou jsou úpravy hasičských čerpadel, které se pohybují v řádech desítek tisíc korun.

Při naší soutěži se používá materiál, který je stejný jako u zásahu a zvítězit zde může i sbor, jehož čerpadlo nepatří k těm nejvýkonnějším," dodal Rudolf Valášek.

Protože v Žabčicích je o požární sport velký zájem i mezi mládeží, své dovednosti předvedou v exhibičním vystoupení také děti. Mladší žáci provedou požární útok s vodou stejně jako na závodech pro mládež. Starší žáci začínají být velkou oporou dospělým hasičům. Jejich vystoupení se bude velmi blížit soutěži zásahových jednotek.

Reklama

Výběr článků

Načítám