Hlavní obsah

Soutěž pro mladé literáty Skrytá paměť Moravy zná letošní vítěze

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Slavnostní vyhlášení výsledků celostátní literární soutěže Skrytá paměť Moravy se konalo 14. června v Památníku písemnictví na Moravě. Vítězství v letošním XIII. ročníku v I. kategorii (12–15 let) získala Markéta Kučerová z Horky nad Moravou, v kategorii 16–19 let Lucie Braunerová z Brna.

Foto: Lenka Buchtová
Článek

Mezi mladšími soutěžícími porotu zaujal také text Vojtěcha Ziaťka z Hustopečí, který se umístil na druhém. místě a Libuše Drahotské ze Žďáru nad Sázavou. Čestná uznání udělila porota Veronice Matlové a Lucii Blažkové. Cenu za druhé. místo ve starší kategorii si převzala Jana Novotná z Radostína nad Oslavou, třetí obsadila Eliška Zářecká ze Zvěstonic. Čestná uznání získaly Eva Brázdová a Anna Košťálová.

Literární pokusy hodnotila odborná porota ve složení: Olga Jeřábková, novinářka a redaktorka Českého rozhlasu, Romana Macháčková z Moravské zemské knihovny, historik Tomáš Jeřábek, spisovatel Richard Skolek a Libor Kalina, vedoucí Památníku písemnictví na Moravě.

Letošní soutěžní téma Voda má, voda má… nabídlo řadu souvislostí. Některé si zájemci zkusili literárně zpracovat prostřednictvím seminářů tvůrčího psaní. Přímo na školách a v knihovnách po celé Moravě je pod názvem Krocení literární múzy v průběhu jarních měsíců lektorovali kurátoři Památníku. Praktických kurzů se zúčastnilo rekordních 1 287 mladých pisatelů.

Soutěž oslovila autory v devíti krajích České republiky, jeden příspěvek přišel ze Slovenska. Tradičně nejvíce účastníků se zapojilo v Jihomoravském kraji, nové příznivce ale soutěž našla také v kraji Moravskoslezském, Zlínském, Jihočeském, Plzeňském a Královéhradeckém

Téma inspirovalo 173 žáků a studentů k napsání povídek, pohádek, úvah i referátů. Pravidlům vyhovělo 162 textů: 106 příspěvků v mladší kategorii (12–15 let), 56 příspěvků ve druhé kategorii (16–19 let).

Soutěžící, jejich rodiče, pedagogové a kamarádi se spolu s organizátory a porotci setkali v prostorách starobylého benediktinského opatství v Rajhradě, kde sídlí Památník písemnictví na Moravě, součást Muzea Brněnska. Ceny a finanční odměny letošním laureátům předali reprezentanti Jihomoravského kraje radní Tomáš Soukal, vedoucí odboru kultury a památkové péče Petr Fedor, ředitel Muzea Brněnska Evžen Martinec a Petra Matoušková, předsedkyně jihomoravské komise pro kulturu a památkovou péči.

Součástí programu bylo autorské čtení tří nejlepších příspěvků v každé kategorii. Vedle mladých literátů se představila dětská hudební skupina Pružiny z Boskovic, programem provedl herec a moderátor Jan Adámek. Po oficiální části se zájemci zúčastnili komentované prohlídky stálých expozic Památníku a historické benediktinské knihovny.

Oceněné texty budou k přečtení na internetové adrese www.muzeumbrnenska.cz, kde organizátoři zveřejňují výsledky všech dosavadních ročníků soutěže. Publikovány budou rovněž jako samostatná literární příloha Sborníku Muzea Brněnska, který vyjde na podzim letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám