Hlavní obsah

Soutěž na téma Pražské stromy vyhrála fotografie z Vyšehradu

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotografie z Vyšehradu vyhrála soutěž, kterou uspořádal web prazskestromy.cz. Slavnostní vyhlášení proběhlo za osobní účasti autorů nejlepších snímků v neděli 1. dubna v knihkupectví na Václavském náměstí. Zároveň tím byla zahájena měsíc trvající výstava – Pražské stromy.

Foto: Tomáš Frank

Vítězná fotografie s velkým náskokem porazila dalších 187. Autor snímku si odnesl poukázku na fotografické služby v hodnotě 1000 Kč a knihu o Praze.

Článek

V nedělním odpoledni bylo v 1. patře knihkupectví Academia na Václavském náměstí velice rušno. Konalo se zde vyhlášení nejlepších snímků fotografické soutěže trvající 8 měsíců.  

Od 64 soutěžících přišlo neuvěřitelných 188 fotografií zachycující stromy rostoucí v Praze. 

Na slavnostní vyhlášení bylo pozváno 35 soutěžících, jejichž snímky byly nejlépe ohodnoceny sedmičlennou porotou. Ta měla opravdu nelehký úkol, protože každý soutěžící se tématu zhostil po svém. Velice kladně byla hodnocena jedinečnost, originalita a zachycení okamžiku. Důležitou roli hrál samozřejmě strom.

Předání cen nejúspěšnějším soutěžícím proběhlo v 16 hodin v prostoru literární kavárny. Početný dav vítězů již předem zkoumal ceny od sponzorů, jež byly pro účast v soutěži velmi motivující. Těmi byly například poukázky na fotografické služby a knihy, publikace o Praze a přírodě nebo dokonce lístky do divadla. Soutěžící si ceny vybírali podle svého pořadí.

Vítězem se stal Tomáš Frank, který zachytil západ slunce na pražském Vyšehradě. „Počkal jsem, až slunce vyleze zpoza mraku a osvítí majestátný strom,“ charakterizoval svůj postup autor nejlepšího snímku. 

Stříbrné místo obsadila fotografie s názvem Jsem od Michala Kroužela. „Do Ctěnického háje jsem si chodil hrát jako malý kluk. V té době se mi všechny stromy zdály obrovské a nyní jsem je chtěl zachytit tak, jak si je pamatuji z dětství,“ přiblížil přítomným oceněný autor druhého místa. 

Mohutný potlesk obdržela za 3. místo i Eliška Peřinová. Tu v Letenských sadech okouzlil podzimně zbarvený jinan. „Už se začalo stmívat a najednou mě během procházky upoutal tento do zlata zbarvený strom, byl vážně jedinečný,“ podotkla vítězka k otázce na vznik fotografie.   

Jiní soutěžící si naopak přivstali, aby zachytili východ slunce. Neopakovatelná atmosféra předávání více než tří desítek cen trvala přes hodinu a všichni odcházeli s výborným pocitem a s úsměvem na tváři.

„Soutěžící by se neměli do budoucna bát více experimentovat a do kompozice zahrnout též město,“ doporučila jedna ze členek poroty Jana Hrzinová, která byla zároveň potěšena, že se pro tuto soutěž našlo tolik snímků a že stromy rostoucí v Praze nejsou přehlíženy.      

Výstava Pražské stromy

Vítězné snímky můžete zhlédnout až do konce dubna v 1. patře knihkupectví Academia. Výstavu navíc doplňují informace o památných stromech Prahy. Ke zhlédnutí je i velká nástěnná mapa, kde jsou všichni velikáni zakresleni. Z výstavy si tak můžete rovnou naplánovat celou řadu výletů. Pro milovníky jízdy na kole jsou přímo v prostoru literární kavárny ukázány doporučené cyklistické trasy, jejichž dílčími cíli jsou památné stromy.

Otevírací dobu a další informace o výstavě a památných stromech Prahy najdete na webu www.prazskestromy.cz, který právě v dubnu slaví své 2. narozeniny. Vstup na výstavu je volný.

Reklama

Výběr článků

Načítám