Hlavní obsah

Soutěž Bouldercup Labské pískovce opět slibuje zážitky

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nadcházejícím víkendu (13. až 15. července) se v lázeňském městečku Bad Schandau, necelých 10 kilometrů od českého hraničního přechodu Hřensko, koná pravidelný lezecký boulderingový závod pro veřejnost.

Foto: archiv soutěže
Článek

Těžko byste hledali vhodnější místo, protože Bad Schandau je centrem národního parku Saské Švýcarsko, které je s více než 11 000 skalními věžemi a 20 000 cestami největší horolezeckou oblastí v Německu.

Centrem dění je lázeňský areál Toskana Therme na pravém břehu Labe, kde vyroste hned několik stěn s bouldery různých obtížností. Stavět bude Ondra Beneš z týmu Hudy, takže o kvalitu závodu a zajímavé problémy je jistě postaráno. Klání jednotlivců začínají v sobotu a poleze se 5 až 8 boulderů, při kterých se bude klasicky hodnotit počet pokusů v topech a zónách.

Podívaná bude velmi atraktivní

Závod vyvrcholí podvečerním finále, ve kterém budou linie umístěny přímo nad vodní hladinou venkovního bazénu Toscana Therme, což učiní závod divácky velmi atraktivním.

V neděli nastoupí závodníci dětské kategorie a družstva, u kterých bude závod probíhat odlišně. Čeká je trojboj, kde se musí kromě lezení utkat i v plážovém volejbalu a předvést své umění na lajně (slackline). Hodnotí se jak délka, kterou závodníci ujdou, tak obtížnost předvedených triků.

V plánu je také bohatý doprovodný program, od dětských stěn, přes volejbal po čím dál oblíbenější slackline, jehož workshop bude probíhat na břehu Labe v průběhu celé akce. Kromě sportovních aktivit je zajištěna i živá hudba a účast přislíbila řada zajímavých hostů. Tím hlavním je německý horolezec Holger Heuber, který například jako první se Stefanem Glowatzem přelezl 1200 metrovou Piedra Riscada v Brazílii. Jedním ze sponzorů soutěže je i český prodejce sportovních potřeb Hudy sport a pro vítěze jsou připraveny hodnotné ceny.

Přespat lze přímo v místě akce ve vlastních stanech nebo je možno využít nabídky Informačního centra v Bad Schandau. Bouldering je druh lezení bez lan na malých skalních útvarech, nízkých skalách či umělých stěnách jen několik metrů nad zemí. Název "bouldering" je odvozen z anglického slova "boulder", což znamená skalní blok či balvan. Od sedmdesátých let je bouldering zvláštní disciplínou sportovního lezení, který od devadesátých let nabývá stále více na popularitě, díky své nenáročnosti na vybavení či zkušenost také u začínajících lezců.

Registrace: do 13. července 2012 na www.elbsandsteincup.eu/cz nebo na tel.: 0049 35022 /900 30 (formulář na vyžádání), pozdní registrace: s příplatkem ve výši 3,00 €. Startovné: jednotlivci: 7,00 € za osobu, týmy: 16,00 € za tým (platí se na místě a zahrnuje závodní tričko a občerstvení). Další informace: www.facebook.com/hudysportwww.elbsandsteincup.eu/cz

Reklama

Výběr článků

Načítám