Hlavní obsah

Soubor Valášek a cimbálová muzika Lidčan z Horní Lidče přestavily folklor regionu v Modřicích

Novinky, Ludmila Brousilová

O uplynulém víkendu do jihomoravských Modřic zavítal soubor Valášek, aby tamní obyvatele seznámil s tanci a zpěvy našeho regionu. Stalo se tak na Dětském folklorním setkání Modřice 2016.

Foto: Ludmila Brousilová

Národopisný soubor Valášek a cimbálová muzika Lidčan

Článek

Autobus zaplněný dvacítkou dětí z Valášku včetně jejich vedoucích se v sobotu 11. června rozjel do sto čtyřicet kilometrů vzdálených Modřic. Hornolidečský Valášek byl pozvaný na účinkování v modřickém folklorním setkání národopisných souborů.

Dětský festival organizovalo město Modřice. Kromě Valášku z Horní Lidče na přehlídce ještě zatančily a zazpívaly dětské folklorní soubory z Hluku a hostujícího města Modřice. Valášek hudebně doprovázela cimbálová muzika Lidčan. Společně vystoupili s programem zaměřeným na ogarské hry a tanečním pásmem pojmenovaným Fěrtůšek.

„Dětem se vystoupení moc povedlo. Dobře dopadlo i pásmo, které jsme nacvičili teprve nedávno. Jmenuje se Fěrtůšek, a kdo by chtěl, může ho vidět na obecním dni v Horní Lidči,” informovala hlavní vedoucí Valášku Vladislava Bistrá. „Moc děti chválím za vystoupení, je z nich úžasná parta, která se po zájezdu ještě více stmelila,” dodala.

Sobotní akce v Modřicích a spolupráce s modřickým dětským souborem nebyla první. V loňském listopadu si děti z modřického národopisného kroužku zatančily na valašském bále v Lidečku, který každý rok organizuje Valášek.

A kam se za hornolidečským Valáškem můžete v nejbližších dnech vydat? V sobotu 25. června vystoupí na Valašském kumštování ve Valašských Kloboukách. Ten samý den odpoledne ho můžete vidět v Horní Lidči na obecním dnu. O týden později, v sobotu 2. července, zatančí ve vsetínské Panské zahradě v rámci mezinárodního folklorního festivalu Vsetínský krpec.

Národopisný soubor Valášek při jeho vystoupeních doprovází cimbálová muzika Lidčan s primáškou Anetou Novákovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám