Hlavní obsah

Sochy světců pomáhá opravit každá prodaná láhev vína

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Socha světce Jana Nepomuckého v ulici Svobody v Mikulově dostala své důstojné místo i vzhled, včetně svatozáře. Zasloužil se o to Tomáš Vican, majitel brněnské Vinné galerie a producent úspěšných filmů Bobule a Lidice, který hradí opravy poničených soch Nepomuků na Břeclavsku a Znojemsku.

Foto: Jitka Chromá
Článek

Rekonstrukce soch se dějí díky financím získaným z prodeje vín speciální edice Divo Ioani Nepomuceno z produkce Adámkova vinařství z Višňové na Znojemsku. „Z každé prodané lahve vína jdou tři koruny na opravy v rámci projektu Nepomučeno,“ řekl Tomáš Vican.

Vedle mikulovské sochy byly od roku 2009 opraveny také sochy světce v Moravském Krumlově, Višňové na Znojemsku a ve Znojmě. „V letošním roce máme v plánu opravit sochu ve Skrýšově u Svatého Jana, kde žije náš přítel Karel Roden,“ řekl Tomáš Vican.

Na opravách v Mikulově za 120 tisíc korun se podílelo také město Mikulov, jehož je socha majetkem. „Jsme vděční za iniciativu soukromých subjektů. Loňský rok byl v Mikulově ve znamení oprav barokních soch díky soukromým subjektům. Podařilo se nám restaurovat také tři sousoší na křížové cestě na Svatý kopeček,“ informoval starosta města Rostislav Koštial.

Na poškození sochy Jana Nepomuckého, patrona vinařů, z první poloviny 18. století se podepsalo především nešetrné zacházení, vandalové i působení mrazu. „Světci chyběly prsty, nos, vousy a k tomu mnoho dalších malých poškození. Bylo znát, že vandalové na sochu intenzivně házeli kameny. Své vykonal i mráz a socha byla značně znečištěna,“ řekl akademický malíř a sochař René Vlasák, který sochu restauroval společně s Josefem Krososkou.

Kmotrem opravené sochy světce je herec Václav Postránecký, který je rovněž patronem Vinné galerie. Známý je mj. z obou dílů filmu Bobule a také jako člen Evropského řádu rytířů vína.

Jan z Nepomuku je patronem vinařů a celosvětově nejznámějším českým světcem. Jeho sochy, kaple a obrazy jsou nejen v Evropě, ale po celém světě – odkaz Jana Nepomuckého uvidíte od Filipín až po Latinskou Ameriku.

Reklama

Výběr článků

Načítám