Hlavní obsah

Sny se někdy plní jako houby po dešti, aneb houbobraní na vozíčku

Novinky, Věra Breiová

V domovech pro seniory společnosti SeneCura se postupně zavádějí speciální programy. Patří mezi ně i plnění přání. „Je pro nás velmi důležité, aby se klienti cítili v našich domovech dobře. Proto jsme začali seniorům třeba plnit 'roční' přání,“ říká ředitel plzeňského SeniorCentra Tomáš Černický.

Foto: Věra Breiová

Marii Kopáčkové (vpravo) se splnil sen. I když je na vozíčku, nasbírala houby a mohla si udělat smaženici

Článek

Plnění přání však dělá radost nejen klientům, ale i personálu SeniorCentra. A tak se tento týden povedlo aktivizačním pracovníkům splnit sen Marie Kopáčkové. Její největší vášní je houbaření, ale už ani nedoufala, že by ještě někdy mohla sbírat houby. „Uvědomili jsme si, jak je taková obyčejná věc, jako sbírání hub, pro naše seniory, kteří jsou často na vozíčku nebo špatně chodí, téměř nemožná. A to bychom nebyli my, abychom nevymysleli pro klienty nějakou tu kulišárnu,“ usmívá se aktivizační pracovnice Kateřina Ozimá.

 Když tedy tento týden zapršelo, přinesla její kolegyně Kateřina Milá košík plný vlastnoručně nasbíraných hub a ostatním bylo hned jasné, co s nimi provedou. „Rychlostí blesku jsme je pomocí párátek „zasázeli“ na zahradě našeho SeniorCentra, ostatní zavolali nejen Marii Kopáčkovou, ale i další seniory. Bylo úžasné pozorovat, jakou radost prožívají, když mohou třeba i na vozíčku hledat a sbírat houby,“ vzpomíná další z trojice aktivizačních pracovníků plnících přání, Jakub Helma. Klientka Jaroslava Musilová s úsměvem na tváři dodává: „To byste nevěřili, ale já ty houby vážně hledala. I když byly napíchaný na párátkách!"

 Co si klienti nasbírali, to si také hned s chutí snědli. „Společně jsme houby očistili a smaženice byla pro klienty jasnou volbou. Po dlouhé době si tak mohli opět vychutnat tuto sezónní pochoutku,“ popisuje Kateřina Milá. „Tak takovou dobrotu jsem nejméně tři roky neměl. Moc jsem si pochutnal,“ okomentoval to Oldřich Smolík. „Připravili jste nám moc krásný den!“ dodala dojatá Marie Kopáčková. A personál SeniorCentra v Plzni se již těší na plnění dalších snů.

Reklama

Výběr článků

Načítám