Hlavní obsah

Snažím se, abych si zamilovala každou roli, říká ostravská herečka Renáta Klemensová

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

V minulé sezóně Národního divadla moravskoslezského měla patrně největší úspěch v postavě Puka v komedii Sen noci svatojánské. Nejnověji uvidíme Renátu Klemensovou, jednu z nejvýraznějších hereček této ostravské scény, v připravované inscenaci Pozvání na zámek.

Foto: archiv NDM Ostrava

Členka činohry NDM Renáta Klemensová.

Článek

Traduje se, že když jste se dozvěděla, že budete hrát v shakespearovské komedii Sen noci svatojánské Puka, tak vás to prý hodně zaskočilo...

Jo, neuměla jsem si samu sebe v roli Puka představit. Asi jsem se lekla.

Sen noci svatojánské se setkal s velkým úspěchem, k čemuž jste jistě přispěla i vy. Jak se na tuto inscenaci díváte dnes?

Přestala jsem řešit, jestli jsem dobrý Puk, nebo špatný Puk. Už se nebojím a užívám si to.

Režisér Peter Gábor vás obsadil i do hry Pozvání na zámek, avizované jakou "bezohlednou komedii v rytmu tanga", která má mít premiéru 7. listopadu. O jakou roli či téma půjde?

Taková bláznivá, excentrická ženská je ta moje role. A možná si i zatančím. Víc nebudu prozrazovat, přijďte se podívat. Třeba už se nebudu bát.

V minulé sezóně jsem si všiml, že jste i dobrá "záskoková "herečka. Viděl jsem vás jednak v roli Týničky v dramatu Smrtihlav, jednak v herecko-pěvecko-taneční kreaci, kterou jste odvedla v muzikálu Balada pro banditu. V obou případech jste zaskočila za nemocnou kolegyni Pavlínu Kafkovou - a byla jste skvělá.  Cítil jsem z vašeho výkonu nejen zaujetí a um, ale i velkou pokoru a službu divadlu, ale i publiku. Jak tyto "role" sama v sobě zvládáte?

Úplně nerozumím otázce. Ale“ záskoky“ mám docela ráda. Je to sice adrenalin, ale můžu si zahrát roli, kterou jsem neměla štěstí zkoušet a při tom fofru se nestihnu ani bát.

Když bych po vás chtěl pět TOP rolí, které jste v NDM v průběhu let vytvořila a které patří k vašim srdcovkám, které by to byly?

Snažím se, abych si zamilovala každou roli, kterou zkouším, tak se těžce odpovídá. Ale některé přece jenom zůstanou srdcovými: Polly – Žebrácká opera, Kitty – Ostatní světy, Martýrio – Dům Bernardy Alby, Sally Bowles – Cabaret, Liz – Bavič, Muriel – Apartmá v hotelu Plaza, teď ještě Olga v Kuřačkách a zmíněný Puk… To je už teď víc než pět. A až náš rozhovor skončí, určitě si potom vzpomenu na další...

Reklama

Výběr článků

Načítám