Hlavní obsah

Slovácké divadlo začalo připravovat slavný muzikál Chicago

Novinky, Blanka Šmejdovcová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný americký jazzový krimi muzikál Chicago začalo tento týden připravovat Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Režie se ujala Linda Keprtová. Premiéra se uskuteční 22. června.

Foto: Marek Malůšek

Soubor Slováckého divadla odstartoval v pondělí 15. dubna přípravy slavného muzikálu Chicago.

Článek

„Na spolupráci se souborem Slováckého divadla se těším moc. Všechny návštěvy a kontakty, které zatím proběhly, byly moc příjemné, srdečné, moravská rovina se na mě usmívala při každé návštěvě. A protože mám v tomto regionu i mnoho přátel, těším se na pobyt v Hradišti i z čistě osobních důvodů,” uvedla Linda Keprtová, která se věnuje především operní režii a spolupracuje s divadly po celé republice.

Režisérka zároveň přiznala, že muzikál považuje za výzvu. „Kolem muzikálového žánru jsem zatím pouze kroužila, ještě nikdy jsem neměla možnost, a snad ani ambici, ho chytnout za pačesy tak pevně, jako právě ve Slováckém divadle. Za tuto příležitost jsem velmi vděčná, protože procházku do jiného žánru, než jakým jsem poslední léta obklopena, považuji za výlet, který je už teď, ve fázi příprav, výletem přinejmenším dobrodružným. Ale v ten se většinou přehoupne každé cestování v čase a prostoru,” doplnila.

V inscenaci bude účinkovat 28 herců a hereček, kteří musejí nastudovat celkem 102 stran textu.

„Na scéně se objeví také sedmičlenná živá kapela pod vedením hudebníka, skladatele, korepetitora a multiinstrumentalisty Josefa Fojty,” upřesnil ředitel divadla Michal Zetel s tím, že divadlo už spustilo i očekávaný předprodej na červnové a zářijové reprízy.

V Chicagu si zahraje téměř celý soubor Slováckého divadla, ale také osm externistek, které vzešly z lednového konkurzu.

„Mezi dámami bylo talentů nepřeberně, vlastně každá druhá účastnice by mohla inscenaci něco nabídnout, ale časové nároky na zkoušení a zejména na reprízování bylo obrovskou komplikací. Nakonec jsme ale velice spokojení a máme supersilnou sestavu individualit, které vám rozhodně nebudou splývat,” dodal Michal Zetel.

Roli Velmy Kellyové si zahraje Pavlína Hejcmanová. Roxie Hartovou ztvární Tereza Hrabalová. Právníka Billyho Flynna, kterého hrál v nejznámější filmové verzi Roba Marshalla z roku 2003 bravurně Richard Gere, si střihne letošní vítěz divácké ankety Slovácký Oskar a zkušený muzikálový herec Tomáš Šulaj.

Americký satirický jazzový muzikál Chicago patří mezi nejvýznamnější díla autorské dvojice John Kander a Fred Ebb. Podle původní divadelní hry Chicago napsali Ebb s Kanderem a Bobem Fossem libreto, jímž v roce 1975 sáhli do svědomí vlastní "země svobody a neomezených možností".

„Příběh dvou pro vraždu svých partnerů vězněných, souzených a posléze osvobozených kabaretních zpěvaček Roxie Hart a Velmy Kelly a bezskrupulózního advokáta Billyho Flynna, jehož jediným zájmem je solventnost jeho klientů, otevřeně tematizuje korupci v soudních síních i v médiích, poukazuje na perverzní potřebu "výroby" celebrit a především útočí na absurdně amorální zákony showbyznysu,” upřesnila dramaturgyně divadla Iva Šulajová

Obecně známé je zejména novodobé filmové ztvárnění muzikálu režisérem Robem Marshallem, s Catherine Zeta-Jones, Renée Zellweger, Richardem Gerem, Johnem C. Reillym a Queen Latifah, jež roku 2003 získalo šest Oscarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám