Hlavní obsah

Slovácké divadlo odtajnilo jméno představitele Macbetha, ztvární jej Tomáš Šulaj

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmdesátý rok Slováckého divadla pojali divadelníci velkolepě. Kromě muzikálu Chicago či Pitínského zpracování Alenky v kraji divů ohlásili i nejslavnější tragédii Williama Shakespeara Macbeth. Vedle ní ožije i další silný titul – Deník Anny Frankové.

Foto: archiv Slovácké divadlo

Titulní roli Shakespearova Macbetha ztvární na jevišti Slováckého divadla Tomáš Šulaj.

Článek

Macbeth, strhující příběh o skotském králi a jeho ambiciózní manželce bral dech divákům v 17. století, kdy vznikl, stejně jako dnes. Jeho nastudování však pravidelně provázejí katastrofy, a tak se o hře mluví jako o prokleté. V Uherském Hradišti ale věří, že se nic strašného nepřihodí. Naopak – všichni se na práci, která odstartovala tuto středu, moc těší.

„Na Macbetha jsem si myslel už dávno, ale čas, kdy k němu člověk dozraje, musel teprve přijít,“ říká režisér Igor Stránský, jenž do titulní role obsadil Tomáše Šulaje, herce, který se před lety představil už v roli Richarda III. i Jaga z Othella, za nějž byl nominovaný na Thálii. Lady Macbeth, další hlavní postavu vytvoří Pavlína Hejcmanová. Premiéra proběhne v druhé polovině dubna.

Tři týdny předtím, přesněji 28. března, uherskohradišťští divadelníci představí jiné silné téma. Půjde o dojemný Deník Anny Frankové o osudu židovské dívky uvězněné v koncentračním táboře. Ten režíruje Zoja Mikotová, která publikum před třemi lety okouzlila inscenací Oskar a růžová paní.

„Ve Slováckém divadle si v letošní sezóně chceme připomenout nejen kulaté výročí vzniku slovácké divadelní scény, ale i významné 70. výročí konce druhé světové války,“ uvedla dramaturgyně Iva Šulajová s tím, že „Anna dostala deník ke svým třináctým narozeninám a postupně do něj zachytila události svého života od 12. června 1942 až do posledního záznamu z 1. srpna 1944.“

Obě připravované inscenace si žádají mimořádné herecké osobnosti, oba režiséři tak do jednotlivých rolí obsadí celý umělecký sobor. Vzhledem k tomu, že dvě inscenace z loňského roku, a to Cena facky a Svatba, byly i díky hereckým výkonům nominovány na titul inscenace roku a divadelníci tak potvrdili vynikající formu, všichni si přejí, aby podobně zaujali i v letošním, sedmdesátém roce Slováckého divadla. Možná i proto se celými dvanácti měsíci vine slogan Všechno nejlepší!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám