Hlavní obsah

Slavnosti města Mikulova připraví nádherný víkend pro milovníky historie i hudby

Novinky, Jitka Sobotková

Od pátku 20. května rozkvete Mikulov městskými oslavami, které nabízí pestrý program pro všechny věkové generace. Zahrnuje oblíbenou Muzejní noc, řemeslný jarmark či Mikulovské vinné trhy. Samozřejmě nechybí ani program pro děti a koncerty v amfiteátru.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

V mikulovské historii můžete bádat v sídle břeclavského Státního okresního archivu, který v pátek pořádá den otevřených dveří.

„Veřejnosti bude přístupná celá budova archivu, včetně jinak přísně střežených depozitářů, skrývajících důležité archivní dokumenty z dávné i nedávné minulosti, knihovny a konzervační a restaurátorské dílny. Prohlídka bude zakončena výstavou, která představí známé osobnosti z dávné i nedávné minulosti spjaté s naším městem,“ zve na prohlídku ředitel Miroslav Svoboda.

Městské oslavy pak pokračují populární a hojně navštěvovanou Muzejní nocí, která nabízí volný vstup do zámku, Horní synagogy, Dietrichsteinské hrobky a kostela sv. Václava. Komponovaný program s názvem Zámecké příběhy připravilo Regionální muzeum v Mikulově.

Patří do něj setkání s mikulovskými šlechtici, volný vstup do všech expozic, hry a soutěže pro děti, zámecké „ohňování“, noční rozloučení s bílou paní či vystoupení CM Klaret, rockové kapely Denwer a historické skupiny Marcomania. V Dietrichteinské hrobce se setkáte s dávným poutníkem a nahlédnete i do historie pohřební kaple, kam se po 232 letech slavnostně vrátí i poutní socha Černé madony z kostela sv. Václava.

Sobotní program na Náměstí bude patřit opět historii a dobovému jarmarku. Ve 14 hodin zde startuje soutěž Mikulovská cihla. Soutěžící se budou snažit donést cihlu co nejdále po trase z Náměstí přes zámeckou zahradu k zámku a vítěz získá padesátilitrový sud kvalitního bílého vína.

Nejen pro děti je připraveno hudebně zábavné odpoledne v amfiteátru, které nabídne prezentaci aktivit Domu dětí a mládeže, vystoupení malých tanečníků a zpěváčků ze zdejších škol, soutěžní a sportovní aktivity, malování na obličej, skákací atrakce či výtvarné dílničky. Starosta Rostislav Koštial zde také ocení děti a mládež za mimořádné školní i mimoškolní výkony, které přispěly k propagaci a dobrému jménu města.

Hotel Zámeček pod záštitou prezidenta Miloše Zemana pořádá již osmý ročník Mikulovských vinných trhů, které nabídnou přes jedenáct set vzorků bílých, růžových a červených vín od sto padesáti osmi vinařů. Součástí programu je i Mistrovství ČR v nejrychlejším natažení koštýře vína ze sudu a velkou atrakcí bude nepochybně i vystoupení skupiny Hradišťan.  

„V sobotu večer se koná jeden z prvních open air koncertů sezóny. V 18 hodin zahájí hudební program místní Depeche Mode Revival Band, poté se představí Michal Hrůza se svou kapelou a pokračuje populární mladá zpěvačka Debbi. Další hvězdou koncertu je kapela Mandrage,“ zve do nově zrekonstruovaného areálu amfiteátru Pavlína Krčálová, produkční společnosti Mikulovská rozvojová. 

V neděli oslavy pokračují na mikulovském Náměstí prvním ročníkem běžeckého a turistického závodu na 6,3 km, který je určen pro širokou veřejnost. Nedělní program uzavře hudební vystoupení místní kapely KAZ Band. 

Reklama

Výběr článků

Načítám