Hlavní obsah

Slavné bitvy českých dějin nejsou strohou učebnicí historie

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Knížka není pouhým výčtem faktů, kdy, kde a s kým se kdo utkal. Čtyřiačtyřicet střetů počínaje 7. stoletím za Sámovy říše konče bitvou u Zborova je vylíčeno faktograficky i obrazově.

Článek

Že rčení o české holubičí povaze je pouhým mýtem, dokazují střety na domácí půdě i v zahraničních konfliktech.

Publikace Jana Kvírence Slavné bitvy českých dějin představuje i pozapomenuté konflikty svědectvím vojáků i vojevůdců, doplněné o svědectví kronikářů, legendistů a letopisců. Tím se knížka velmi „oživuje“, není jen strohým výčtem událostí. Najdete tu časové osy, vyobrazení výstroje a výzbroje armád, řadu fotek vztahujících se k ději.

V kapitole Chlum u Hradce Králové je zařazen text pověstné písně o kanonýru Jabůrkovi. Rakouští dělostřelci patřili mezi elitu vojska, podobných Jabůrků tu bylo hodně. Kniha vás zavede na bojiště u Lipan, Vyšehradu, Prahy, Stříbra a Tachova, Slavkova.

Nejsou tu jen události na domácí půdě, dostanete se do Itálie, Francie, Ruska… Každá válečná operace se týkala nejen vlastních účastníků, ale podle velikosti rozsáhlého zázemí. Prostí lidé trpěli pro choutky svých vůdců vždy nejvíce, byli zásobárnou armád ve všech směrech, od lidských zdrojů, přes akvizice zvířat, zásob, poskytovali ubytování. Nic nového pod sluncem.

Jan Kvírenc si dal záležet na srozumitelném nezahlcujícím textu a výběru ilustrací, Nakladatelství Grada se postaralo o solidní polygrafickou úpravu. Kniha má 292 stran.

Reklama

Výběr článků

Načítám