Hlavní obsah

Slavkov se stal Vesnicí roku 2017 ve Zlínském kraji

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Zlatou stuhu a titul Vesnice roku 2017 Zlínského kraje získala v pondělí 12. června obec Slavkov na Uherskobrodsku. Gratulaci hejtmana Jiřího Čunka a dalších představitelů kraje přijal starosta obce Libor Švardala.

Foto: Zlínský kraj

Starostové vyhodnocených obcí s představiteli Zlínského kraje

Článek

„Slavkov, ležící v malebné krajině na úpatí Bílých Karpat, nás zaujal především tím, jak úspěšně pečuje o kulturní dědictví i přírodní prostředí a cílevědomě formuje pozitivní vztah občanů ke své obci, její historii i současnosti. Díky iniciativě občanských sdružení a spolků je zde společenský život bohatý na akce s dlouhou i kratší tradicí,“ sdělila Martina Horňáková, předsedkyně hodnotící komise a zároveň starostka obce Babice, která v krajském kole soutěže zvítězila před dvěma lety.

„Mám tuto soutěž velmi rád a podporuji ji, neboť si myslím, že i ona přispěla k tomu, že se tvář našich vesnic za posledních více než dvacet let výrazně změnila k lepšímu, což si možná často ani neuvědomujeme a jsme někdy zbytečně kritičtí. Na soutěži se mi líbí, že nezohledňuje pouze to, jak obec na první pohled vypadá, či co se zde podařilo vybudovat, ale hodnotí také společenské dění v obci a to, jak se občané zapojují do společenského života a co jsou ochotni pro svoji vesnici udělat. Myslím si, že zvláště u nás na Moravě je takových vesnic, kde to žije, kde lidé k sobě mají blízko, a které tak i díky tomu vzkvétají, velká spousta. Mám z toho velkou radost a věřím, že tak tomu bude i nadále,“ uvedl hejtman Jiří Čunek při vyhlašování výsledků soutěže.

„Do letošního ročníku krajského kola soutěže se v kraji přihlásilo 14 obcí. Všechny z nich navštívila na přelomu května a června hodnotící komise. Každá obec měla k dispozici 120 minut pro svoji prezentaci, během kterých měli zástupci obce možnost představit své rozvojové dokumenty, investiční záměry, úspěšné realizace, spolkovou činnost, péči o zeleň a krajinu, přístup k informačním technologiím či spolupráci obce se zemědělskými subjekty. Součástí hodnocení byla také diskuse s členy komise na témata související s obnovou a rozvojem venkova,“ přiblížila krajská tisková mluvčí Renata Janečková.

Vítězná obec Slavkov obdrží od Zlínského kraje finanční dar ve výši 500 tisíc korun. Odměny se dočkají i další oceněné obce. Kraj mezi ně rozdělí celkem 1,2 miliónu korun.

Vítěz krajského kola soutěže postupuje do kola celostátního. Zlínský kraj, co do umístění svých zástupců v celostátním kole, je nejúspěšnějším krajem v České republice. Během posledních 11 ročníků soutěže zvítězila na celostátní úrovni vesnice ze Zlínského kraje pětkrát. Vloni Kašava, o dva roky dříve Kateřinice, v roce 2011 Komňa, v roce 2008 Lidečko a v roce 2006 Liptál. Do celostátního kola postupují také držitelé oranžové a zelené stuhy Žlutava a Korytná.

Soutěž Vesnice roku vyhlašuje Ministerstvo pro místní rozvoj společně s Ministerstvem zemědělství, Spolkem pro obnovu venkova a Svazem měst a obcí, ve spolupráci s jednotlivými kraji, Kanceláří prezidenta ČR, Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem životního prostředí, Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Svazem knihovníků a informačních pracovníků a Sdružením místních samospráv. Letos se koná její 23. ročník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám