Hlavní obsah

Sladká tráva i aztécký cukr jsou ideálními sladidly, uvidíte je v ostravské zoo

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravská zoo je spojena s pěstebními skleníky, které letos otevírají již 7. dubna. Najdete tu rostliny ze všech světa koutů, velmi zajímavé jsou stévie sladká neboli sladká tráva a aztécký cukr. Obě mají využití v gastronomii. Kvůli omezené kapacitě ve sklenících je nutné se objednat.

Foto: P. Vlček

Aztécký cukr

Článek

Ve skleníkovém areálu o rozloze 1000 metrů čtverečních rostou tropické a subtropické rostliny z různých koutů světa, které se využívají k tvorbě a údržbě tropických expozic v areálu zoo.

Jen na objednávku

„Uvidíte sbírku ovoce a zeleniny i různých druhů bylinek a koření z celého světa. Do ostravských tropů budou moci návštěvníci nahlédnout od dubna až do konce října každý víkend vždy v 11:00 a ve 14:00 hodin. Prohlídky jsou zahrnuty v ceně vstupenky do zoo a jsou možné pouze s průvodcem. Sraz zájemců je vždy u vstupu do zoo, kde si skupinu vyzvedneme,“ informoval David Kubala, pracovník dendrologického oddělení Zoo Ostrava a jeden z průvodců.

Z důvodu omezené kapacity je nutná rezervace předem na tel. čísle 596 241 269 nebo osobně na vrátnici zoo.

Znáte sladkou trávu nebo aztécký cukr? 

Během prohlídky uvidíte a v případě zralosti můžete ochutnávat různé tropické plody či aromatické byliny. Mohou to být například plody nízké odrůdy banánovníku (musa), citrusů (pomeranč, mandarinka, tahitský lajm, limetka či kumquat) či kávovníku arabského (Coffea arabica).

Z aromatických bylin se v sklenících pěstují dva druhy rostlin původem z oblasti Jižní a Střední Ameriky, které mají v gastronomii a zdravé výživě velmi podobné využití. Jde o stévii sladkou neboli sladkou trávu (Stevia rebaudiana) a aztécký cukr (Phylla dulcis).

Obě rostliny obsahují látky používané jako náhrada klasického rafinovaného cukru a jsou významným doplňkem zdravé výživy. Stevioly obsažené ve stévii jsou 1,5–3krát sladší než cukr a hernandulcín, který se nachází v listech aztéckého cukru, je dokonce 1000krát sladší.

Ideální sladidlo

V kuchyni jsou ideální například ke slazení čaje a dalších nápojů, případně je možné je přidat do moučníků či ovocných salátů. Listy lze používat čerstvé, mražené i sušené. „U nás se tyto rostliny doporučuje pěstovat v přenosných nádobách, aby je bylo možné během letních měsíců nechat růst volně v zahradě. Chuť obou těchto bylin můžou návštěvníci porovnat při prohlídce našich skleníků,“ láká David Kubala.

A taky bonsaje

U hlavního vstupu do zoologické zahrady je nově umístěna sbírka bonsají, která jistě zaujme velmi zajímavými exponáty miniaturizovaných tvarovaných stromů pěstovaných v nádobách.

Reklama

Výběr článků

Načítám