Hlavní obsah

Skupina novoměstských výtvarníků prezentuje svou tvorbu v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Kresby a malby zajímavých míst nacházejících se v podhůří Orlických hor, ale i daleko za hranicemi naší země vystavuje v malém sále Společenského centra Kino 70 v Dobrušce skupina neprofesionálních novoměstských výtvarníků.

Foto: Dana Ehlová

Skupina neprofesionálních výtvarníků z Nového Města nad Metují vystavuje v Dobrušce.

Článek

„Naše skupina je poměrně stará, byla založena na jaře roku 1961 a od té doby nepřetržitě funguje. Od samého začátku až do roku 2001 ji vedl akademický malíř Josef Ducháč z Pěkova, který nejdříve pracoval jako textilní návrhář a později přešel na volnou nohu - dělal ručně vázané tapiserie a koberce. Když zemřel, převzal jsem vedení skupiny já,“ představil kolektiv amatérských výtvarníků jejich nestor Karel Vlček.  

Podle jeho slov od května do září často malují venku v přírodě. Přes zimu pak díky smlouvě s muzeem v Novém Městě nad Metují využívají klubovnu, kde zpracovávají podklady z léta nebo pracují přímo pro tuto instituci a výtvarně zobrazují věci z depozitářů. Zároveň se však ve skupině připravují adepti studia na výtvarných školách, kteří se zde učí vše, co budou potřebovat při zkouškách.  

„Scházíme se zcela pravidelně každý týden. Nové členy přijímáme průběžně, například v listopadu se přihlásilo hned několik zájemců,“ doplnil Karel Vlček. Připomeňme si, že jeho „rukopis“ nesou stovky výrobků Stuhy Dobruška, kde více než padesát let (1952 – 2005) pracoval jako textilní návrhář.  

"Domácí" návštěvníky výstavy jistě zaujme, že výtvarná skupina prezentuje spoustu věcí z Dobrušky, protože mnozí členové právě v tomto městě nedávno pobývali s malířským nářadíčkem. Vedle pohledů na rodiště F. L. Věka expozice zahrnuje obrazy z Bohuslavic, Nového Města nad Metují, ale i ze zahraničí, kde prý občas někteří novoměstští výtvarníci „účinkují“ a pracují.

Karel Vlček dokazuje, že věk nemusí být žádným limitem, a ve svých jednaosmdesáti letech se pohybuje mezi mnohem mladšími kolegy jako ryba ve vodě. Velmi ho přitom těší jejich zájem o výtvarnou činnost: „Největší radost mně osobně udělaly některé naše členky, které se i přes mateřské povinnosti stíhají věnovat výtvarné tvorbě. Na schůzku v klubovně přijdou i s kočárkem, děti tam spinkají a jejich maminky pracují. A představte si, že chodí poctivě každý čtvrtek, nevynechávají, což je při maličkých dětech obdivuhodné.”

Příznivci výtvarného umění si tak až do konce prosince mohou prohlédnout malby a kresby Elišky Svobodové, Lucie Suchánkové, Lenky Dvořákové, Jarmily Valterové, Evy Hlávkové, Lenky Klamtové, Aleny Thérové, Jany Matoulkové, Jany Kábrtové, Eduarda Matishynetse a samozřejmě i Karla Vlčka a pomyslně s nimi putovat po krásných zákoutích podhůří Orlických hor.          

Reklama

Výběr článků

Načítám