Hlavní obsah

Školáci hbitě otevřeli nový sál v Dolních Hbitech

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Poslední zářijový víkend v Dolních Hbitech na Příbramsku patřil místnímu kulturnímu domu. Že nerozumíte? Je to jednoduché – od pátku do neděle tu probíhaly kulturní a sportovní akce pro veřejnost při příležitosti otevření nově zrekonstruovaného sálu.

Foto: Archiv ZŠ Dolní Hbity

Žáci školy vytváří erb Dolních Hbit při kulturním vystoupení

Článek

V sobotu odpoledne divadelní představení místního dramatického souboru Rafanda, večer taneční zábava s kapelou Paradox. V neděli pak ukázky cvičení pro veřejnost a hudební vystoupení skupiny Chairé. O zábavu bylo postaráno celý víkend a každý si přišel na své. Program však odstartoval už v pátek v podvečer, kdy se v sále uskutečnilo kulturní vystoupení žáků místní základní školy.

Jeho podtitul „Hbity jsou hbité“ napověděl, že školáci spolu se svými učiteli nacvičili sportovní a pohybová vystoupení. Ta navíc vypovídala o tom, jaké sporty a aktivity se v Dolních Hbitech provozují a jaké se budou moci provádět také v novém sále, jenž bude fungovat zároveň jako tělocvična pro žáky školy a pro veřejnost.

„Scénář celého programu jsme připravovali od dubna, žáci pak začali nacvičovat za začátku září, někteří už v průběhu června,“ uvedla ředitelka školy Vlasta Pecková, která se podílela na organizaci kulturního programu.

Přijeli i hosté z Příbrami

Během zhruba dvouhodinového vystoupení se divákům v zaplněném sále představily všechny ročníky. Přítomní zhlédli například ukázky hasičů, fotbalistů, malých včelařů nebo cvičenek aerobiku. Představili se také gymnastky, recitátoři, malí a velcí Sokolové či myslivci.

Program obohatila i soutěž rodičů v raketových sportech, netradiční taneční vystoupení dvou „mimozemšťanů“ nebo legendární Pomáda v podání Sokolů z Březových hor. Příjemné ozvláštnění přichystala bubenická skupina Marimba z Příbrami, jejíž výstup nadchl a rozpohyboval celé publikum.

„Chtěli jsme ukázat, jaké spolky, jednoty a organizace zde pracují, kdo bude navštěvovat nový sál, i kdo jej v minulosti využíval,“ upřesnila Pecková. Doplňuje také, že základní škola bude sál využívat v dopoledních hodinách k výuce, odpoledne pak k zájmovým kroužkům a pro činnost školní družiny. „Určitě zde budeme pořádat i akademie, plesy nebo různá kulturní vystoupení,“ dodala.

Mezi jednotlivými výstupy se na pódiu vystřídali vedoucí spolků, které v Dolních Hbitech působí, přivítat přítomné přišel i starosta obce Jan Michálek a místní farář Zbigniew Grzyb, který nový sál symbolicky pokřtil. Kulturní program zhlédli také starostové okolních obcí, nechybělo slavnostní přestřižení pásky a blahopřání novému sálu k tomu, aby všem dobře a užitečně sloužil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám