Hlavní obsah

Škola v Praze 6 ponese jméno Antonína Čermáka, slavného českého exstarosty Chicaga

Novinky, Adam Halmoši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 9. května odstartuje přesně v 11 hodin dopoledne výjimečná akce Prahy 6. V uvedený den si totiž celý svět připomíná 140. výročí narození Antonína Čermáka, starosty amerického Chicaga, českého rodáka a Sokola.

Foto: Adam Halmoši
Článek

V tento den pořádá městská část Praha 6 slavnostní přejmenování ZŠ nám. Interbrigády na Základní škola Antonína Čermáka. Z USA přiletí exkluzivní host - vnuk Antonína Čermáka Anton Kerner.

Slavnost se koná na adrese: Základní škola, náměstí Interbrigády, Antonína Čermáka 6, Praha 6.

Exkluzívní hosté: Anton Kerner, vnuk Antonína Čermáka, Norman L. Eisen, velvyslanec Spojených států amerických v ČR

Po přejmenování školy bude následovat slavnostní odpoledne pro pedagogický sbor, žáky, rodiče i širokou veřejnost, na které škola přichystala velkolepý program. Součástí programu bude v prostorách školy i výstava o historii sokolského hnutí.

Větu Jsem rád, že jsem to byl já a ne Vy! pronesl Antonín Čermák poté, co ho 15. února 1933 zasáhla kulka z atentátníkova revolveru určená americkému prezidentovi F. D. Rooseveltovi, kterého Čermák doprovázel během návštěvy Miami. Čermák o několik týdnů později umírá v nemocnici, událost se zapisuje do světových dějin a v Chicagu je Čermák dodnes jedním z nejznámějších Čechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám