Hlavní obsah

Skleník v podobě křišťálového zámku prozářil začínající advent

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovní skleník Petra a Vlaďky Šťastných se změnil v pohádkové vánoční prostředí, kdy v prvních dnech začínajícího adventu do 7.prosince denně od 10 do 18 hodin umožní návštěvníkům nejen pobýt v slavnostní atmosféře blížících se svátků, ale také odnést si do svých domovů krásnou dekoraci.

Foto: Stanislava Dvořáková

První hořící svíce je oznámením, že začala letošní adventní doba.

Článek

Tentokrát vánoční pohádku vytvořila skutečná realita jako důkaz, že i současná doba pod slupkou všednosti ukrývá krásu romantického snění.

Jindy obyčejný smrk, nyní přistrojený třpytivým řetězem hned při vstupu do skleníku zahradnictví Petra a Vlaďky Šťastných vtáhne návštěvníka do křišťálového prostředí světla, lesku a barev.

Tak začal čas příprav na nejkrásnější svátky v roce -  čas radosti, očekávání a plnění všech přání i těch tajných. Pro usnadnění starostí a přípravy nevšedních dárků se stalo již nepostradatelnou tradicí otevření jednoho ze skleníků zahradnictví manželů Šťastných na kraji města Ústí nad Orlicí, který pod názvem Vánoční tvoření předkládá širokou nabídku všech rostlých, umělých i třpytivých příkras, které k Vánocům patří.

Dárkem, který potěší každého, komu je darován, je v každém případě květina, která je vděčnou a nepřehlédnutelnou ozdobou svátečního stolu.

Mezi nejdekorativnější pokojovou květinu se řadí vánoční hvězda (poinsettia). Rostlina pochází z Mexika a k jejímu vzniku se váže i vánoční příběh, kdy chudá dívka neměla na dárek pro Ježíška. Anděl jí poradil, aby natrhala obyčejný plevel a z toho pak na kostelním oltáři vyrašily červené listy. Další oblíbenou vánoční květinou je brambořík, se kterým je také spojován pohádkový příběh, a to jako se zpívajícím poupětem z filmu Pyšná princezna. Takže květinový dárek má punc dárku pohádkového.

Další nabídku tvoří hotové adventní věnce, podkovy z jehličí, květů a dalších ozdob, svícny různých velikostí a kytice na stůl i stěnu. Vedle květin na prostřeném stole jsou vystaveny zdobené perníčky vhodné pro pohoštění i na ozdobu vánočního stromku.

Bohatou nabídku tvoří množství drobných třpytivých ozdob, řetězů, kuliček, stužek, zelených větviček, svíček všech tvarů a velikostí, šišek, suchého ovoce, prostě všeho, co k dekorativním účelům patří. Navíc zde jsou i figurky stříbrných ptáčků, trpaslíků, skřítků a sněhuláků.

Tento materiál slouží pro volný výběr zájemcům, kteří si v oddělené části skleníku podle vlastních představ mohou zhotovit adventní věnec i dárek pod vánoční stromeček. K dispozici jsou všechny technické pomůcky, od drátků až po lepící pistoli. Tato tvůrčí dílna je vyhledávanou možností tvorby pro celé rodiny, včetně odrostlejších dětí a pro ty nejmenší, aby dospělé nerušily při práci, je připraven dětský koutek s domečky a malováním.

K odpočinku po vyčerpávající práci pak slouží oddechový koutek, kde nad šálkem kávy donesené z instalovaného automatu a ochutnávkou vánočního cukroví se lze zasnít do pohody nadcházejících svátků. I návrat domů se zhotoveným, či při pochybách nad svou dovedností, zakoupeným dárkem, je spojen s pocitem radosti z blížícího se Štědrého dne.

Reklama

Výběr článků

Načítám